Tomàs de los Santos + Borja Penalba “Dones i dons”

Dones i dons (Mésdemil, 2014), és el primer treball discogràfic del tàndem format per Tomàs de los Santos + Borja Penalba. Aquesta col·laboració neix a principis de 2011 amb el projecte “Crits” que presenten al Sona9 de la revista Enderrock i es consolida en el Certamen Terra i Cultura del 2011, on Tomàs obté el IV Premi Miquel Martí i Pol a la millor musicació d’un poema en llengua catalana amb el tema “Homenatge Anònim XV” de Vicent Andrés Estellés, amb arranjaments de Borja Penalba.

Dones i dons ens presenta un conjunt de 13 cançons, 9 pròpies i 4 poemes del poeta de Burjassot que narren històries de dona en singular i de qualitats humanes col·lectives que, sent molt importants i femenines, han estat arraconades per a donar centralitat a altres més accessòries i, fins i tot, prescindibles. La lletra i la música de la majoria de les cançons són obra de Tomàs, i els arranjaments i les propostes musicals de Borja. En aquest àlbum tan complementari podem escoltar temes cantats tant per un o com per l’altre. Aquestes veus càlides, cadascuna a la seva manera, són solament un element més d’un treball que trasllueix un fort compromís ideològic acollit per un clima íntim que aconsegueix emocionar.

En la creació de Dones i dons han participat músics com Pau Chàfer (piano i hammond), Anna Requena (violí), Òscar Abad (violoncello), Edu Olmedo (percussió) i el propi Borja Penalba (guitarres, baix, acordió i piano).

tomasdelossantos-borjapenalba_donesidons_portada

Tomàs de los Santos + Borja Penalba / Dones i dons
Mésdemil, 2014

 1. Leire Llei
 2. Homenatge anònim XV
 3. Angelita
 4. No puc dir el teu nom
 5. Finestres d’Eva
 6. Roselles
 7. D’enganys i pors
 8. La casa de la música vora el mar
 9. Dolça veritat
 10. Llaurador
 11. Post mortem
 12. Les rutes del teu cos
 13. Tornarem