DISCOSMúsica del País Valencià

La Fúmiga presenta ‘Tot està per fer’ el seu tercer àlbum, amb les col·laboracions de Figa Flawas, Ginestà i The Tyets

La Fúmiga. Sense cap mena de dubte, són la millor recepta per a celebrar, ballar i sentir-se viu i viva. El tercer llarga durada d’un dels grups més destacats del País Valencià es titula TOT ESTÀ PER FER (Halley Records, 2024), està produït pel clàssic Mark Dasousa (actualment conegut com a part del duet de Nebulossa) i és una joia carregada de grans cançons, grans lletres i millors col·laboracions.

LA FÚMIGA

TOT ESTÀ PER FER
(Halley Records, 2024)

Data de publicació: 23-02-2024

Cançó a cançó:

Obre el disc “PRINCIPIS”, una cançó de pop festiu carregat d’electrònica on La Fúmiga anima a viure les relacions al màxim des del principi. La vida s’ha de viure plenament, deixant enrere les pors i l’autoprotecció. Al cap i a la fi, qualsevol condicionant sol formar part del passat. A continuació hi trobem l’indie pop de “COVARDS”, on col·laboren amb els seus germanets The Tyets. La vida és un carnaval, canten, encara que la covardia impedeixi massa sovint arribar a bon port en les relacions. Cal gaudir sempre de tota abraçada, perquè mai se sap si serà l’última.

La balada del nou disc -la clàssica balada preciosa de la banda- es titula “RÈCORD MUNDIAL” i està dedicada a la història de superació personal de l’auxiliar de vol Vesna Vulovic, que va ser l’única supervivent d’un accident aeri i que, tot i això, es va transformar en una activista per la pau. Tot un exemple de les coses boniques que poden néixer de les situacions dramàtiques.

L’expressió de moda “FOMO” (fear of missing out) inspira la següent cançó. Un hit amb beat disco i sonoritat dels noranta que fa ballar sense complexos a algú que ha perdut la batalla contra la “Por a Perdre’s Alguna Cosa”. Avui no és el dia per lluitar contra aquesta ansietat. Demà serà un altre dia. Seguidament, “KOALES”, una altra cançó indie pop, convida a ballar i a deixar a un costat la por a llançar-se al buit. Tothom sap que aquelles dues persones estan fetes l’una per a l’altra. A què esperen? L’exèrcit de les persones, la tribu i l’entorn de les amistats sanes, sempre sumen.

Cal abandonar la gent tòxica que fa bulling, que és racista o mala persona. Tot això transforma “LA CASA PLENA” en una cançó que abraça el concepte global del disc a ritme dels vuitanta. En aquesta casa hi caben totes les persones disposades a construir.

La segona col·laboració del disc és “TOT ESTÀ PER FER”, protagonitzada pels germans Ginestà. És una cançó d’amor, i de com n’és de capaç de canviar els esquemes mentals. Ningú com els germans Serrasolses per parlar d’amor i tendresa. Estimar-te com la terra i fer el punki al carrer. Que tot està per fer i que mai és massa tard.

La tercera col·laboració arriba just després. En aquesta ocasió se sumen a la família els Figa Flawas, que omplen d’estiu el disc. “JA DORMIRÉ” és l’única cançó produïda per Genís Trani. Un crit d’alliberament després d’una època dura on ha costat massa aixecar el cap. Cal esprémer l’estiu a fons, sense pensar en res més que en un mateix.

Després de l’excitació de l’estiu arriba “TORNAR”, una nova balada amb homenatge a The Beatles i tot. Tornar sempre és motiu d’alegria. Tornar a casa, a les sales de concerts, als estudis de gravació, als festivals… I, és clar, tornar a fer cançons i a publicar discos. Per això, aquesta cançó va ser avançament de TOT ESTÀ PER FER. Amb tot, “TORNAR” té un aire nostàlgic. Perquè tornar és necessari, però també és necessari encarar el futur tancant les ferides del passat.

Al tram final del disc apareix “QUE TIA!” a on canten amb la cantant d’Algemesí Naina, la quarta col·laboració del disc. És un homenatge pur a l’amistat que sempre hi és. Aquella amiga o amic a la que s’admira amb devoció perquè sempre hi és i sempre diu la veritat.

Tanca TOT ESTÀ PER FER la cançó “FINALS”. No podia ser d’una altra manera. Un punt i a part que permet fugir d’allà a on no es troba la felicitat a ritme de pop emocionant, visceral… i amb el bombo a negres.

Perquè tot està per fer, però amb la família de La Fúmiga sempre hi haurà un espai per a ballar i notar el confort que es té quan un se sent com a casa.

FONT: HALLEY RECORDS