EntrevistesEntrevistes Música

Entrevistem Trast

Avui parlem amb els Trast, grup del Baix Llobregat que recentment han publicat “Amunt!”, un EP amb tres cançons.

La seva proposta és enèrgica i contundent on experimenten amb sonoritats com el reggae, la rumba o l’ska. A l’EP hi destaca “Camina”, una cançó on hi canta l’Alguer Miquel de Txarango i el David Rosell de Dept, les altres són “El teatro de la vida” i “I si et canto”.

Foto dels Trast en directe, extreta de la seva web

Comencem amb la pregunta obligada, suposo que no sóc el primer ni seré l’últim que us la faci, perquè Trast?
“Trast” va sortir de la peça de la guitarra del mateix nom, però ajunta dues vessants que són molt importants per al que som: d’una banda, trust (confiança en anglès) és bàsic per entendre com funcionem, què som i on volem anar, perquè sense confiança i complicitat no entenem aquest projecte; i ens considerem uns trastos, aquesta part festiva, jove i dinàmica que també tenim i explotem als directes.

D’on sou?
Som de diferents pobles i ciutats del Baix Llobregat, majoritàriament. Assagem a Sant Just Desvern, però venim d’Esplugues de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Sant Boi… fem vida aquí i també a Barcelona, no tenim un lloc o una seu fixa, i això fa que sempre anem d’un lloc a un altre, som uns nòmades per força.

Qui són els Trast?
Els Trast (o els trastos millor dit) som un grup de nois i noies joves que volem explicar històries, el que ens passa, les inquietuds que tenim i allò que sentim; a través de melodies directes, lletres que reflecteixin allò que vivim i música amb aquest toc positiu i a vegades festiu.

A l’actualitat, sou els mateixos components, els quals vareu començar aquest projecte?
Del projecte inicial, farà aviat 5 anys, només quedem el Ferran Ollé (guitarra) i els germans Albert (veu i guitarra) i Gerard Martí (baix). Poc després va entrar l’Aleix Comas (bateria) i progressivament hem anat augmentant la família, fins a arribar als 9 components que som a l’actualitat.

Podríeu etiquetar la vostra música?
Fem música ballable, de festa, en què s’hi troben la rumba, el reggae, l’ska i tots els seus matisos amb melodies provinents del pop i del rock.

Sabem que us agrada la festa, els ritmes mestissos… però als vostres concerts que hi podem trobar?
Als concerts hi trobareu festa, festa i més festa. Hi trobareu potència, energia i més perquè no surti el sol. Aquesta és la nostra filosofia i intentem contagiar-la als que ens vénen a veure.

De què parlen les vostres cançons?
Parlen del que ens passa, de la vida, de l’amor i el desamor, però també tenim un compromís amb el que ens envolta, sobre tot en aquests temps tan complicats. No ens tanquem en un únic tema, procurem reflectir les nostres inquietuds.

Què sentiu al pujar a l’escenari?
Cada cop que pugem a l’escenari, sentim quelcom indescriptible… hi ha molta feina que moltes vegades no es veu i, òbviament, hi ha molts nervis perquè tot surti bé. Un cop a dalt comença la màgia i tot passa molt ràpid… però després ens quedem amb les cares de la gent, els somriures, l’alegria…

Hem vist que al vostre EP “Amunt!” teniu la col·laboració de l’Alguer Miquel de Txarango i de David Rosell de Dept, que us han aportat?
D’ells dos hem après moltes coses, així com d’altres companys i amics músics. L’experiència als estudis Sibelius que porta en David Rosell va ser extraordinària, ens va canviar la manera de veure el nostre projecte, d’enfocar les nostres cançons, de treballar… té molt de bagatge i sap transmetre-ho deixant-te la llibertat justa per poder experimentar amb el que vols. Volíem que deixés la seva marca en l’ “Amunt!” i es va prestar a enregistrar unes guitarres i també les percussions menors de tot el CD.

Amb Txarango ens coneixem des de fa un temps quan vam compartir escenari en un concert a Barcelona. Ens feia molta il·lusió que col·laboressin amb nosaltres, just es trobaven mesclant el seu primer disc també i els ho vam proposar. Són un dels nostres referents en tots els sentits, ens agrada molt com treballen les cançons, les melodies i els arranjaments, ens sentim part del seu imaginari.

“Amunt” es pot descarregar gratuïtament a la vostra web. Cada cop hi ha més artistes que opten per regalar la seva música, a què és degut?
Nosaltres optem per la descàrrega gratuïta i per la compartició en tots els àmbits, creiem que la cooperació amb altres grups, entitats i altres col·lectius són clau per donar a conèixer el nostre món. D’altra banda, xarxes com Twitter o Facebook fan més accessible, lliure i democràtic que la gent pugui conèixer el que fem i pugui fer-s’ho seu.

Al llarg de 2012 heu fet 25 concerts, ens explicaríeu alguna anècdota que us hagi passat en un d’aquestos concerts?
Els concerts en si s’han desenvolupat força bé, però durant els viatges ens han passat moltes coses! De tornada de Lleida ens vam trobar un animal molt gros que no vam saber reconèixer enmig de la carretera, a Portbou el vent se’ns enduia les coses… petites experiències que ens fa gràcia recordar!!

Heu guanyat 3 concursos musicals i a dos heu quedat finalistes, que li ha suposat això al grup?
Això aporta taules i experiència a tot el grup, fa que ens prenguem les coses diferents i que el directe prengui una altra magnitud. El suport de la nostra gent ha estat clau en tot això.

Quins projectes teniu per aquest 2013?
Ens trobem presentant la Desperta Tour 2013 que començarà aquest 23 de març a la Sala Vaqueria de Tarragona i a partir de l’abril estarem voltant per diferents pobles i ciutats d’arreu. És la segona gira que fem i esperem que agradi i que tothom vingui a conèixer això que fem amb tant de carinyo i il·lusió.

Veurem disc?
El disc haurà d’esperar, a finals d’any entrarem als estudis a gravar i no serà fins a la primavera vinent que presentarem el nostre primer llarg. Tot i així, no descartem treure alguna cançó durant aquesta Desperta Tour 2013.

I als que no us coneixen, que els hi diríeu per a que es decideixin a venir als vostres concerts?
Convidem a tothom a veure’ns, a passar una bona estona i a gaudir d’aquesta conjunció de festa, bon rotllo, compromís i il·lusió. I als que ja ens han vist, es trobaran un directe i unes cançons molt diferents, en què han pres protagonisme les músiques i ritmes ballables i podran veure un espectacle non-stop des del primer minut.

De l’actual escena catalana, podríeu triar un grup que us agradi?
A més de Txarango, ens encanten els Strombers, La Troba Kung-Fu, Bongo Botrako o La Pegatina, tot i que escoltem de tot i procurem estar al dia de tot i de tothom.

Què en penseu de les xarxes socials i Internet?

En el nostre cas, Internet ens ha permès arribar ben lluny, arribar a gent a qui mai haguéssim arribat, contactar amb gent amb qui no haguéssim contactat… aquesta eina és el present per qualsevol músic, un ha d’estar al dia dels últims avenços en aquest sentit per poder complementar una bona feina al local d’assaig.

auva!cat us vol agrair l’estona que ens heu dedicat i també us volem desitjar tot l’èxit que sens dubte us mereixeu i aconseguireu.

Voleu conèixer millor als Trast?
www.trastmusica.com
www.facebook.com/trastmusica
www.twitter.com/trastmusica

Comment here