Recomanem

Emboscats d’Esther Miralles

REDACCIÓ | 23/05/2013

Ara Llibres publica la història mai no explicada dels que es van amagar per no haver d’anar al front

EMBOSCATS d’Esther Miralles treu a la llum testimonis inèdits

Una part de la nostra història que restava oculta: la veritat de tots aquells que, durant la Guerra Civil, es van amagar als boscos per no haver d’anar al front. Els mateixos protagonistes –homes del camp, religiosos, polítics– ens expliquen de viva veu la seva versió de la història, uns fets que es van escriure a la llum de les espelmes i que fins avui havien estat ignorats.

La decisió de fugir o amagar-se s’escapa de la grandiloqüència de la ideologia i diu més de la naturalesa humana que no pas de la mitologia entorn de la guerra. Ara, per primera vegada, aquells que ho van viure ens expliquen la seva experiència.


«S’ha escrit sobre anarquistes, comunistes, franquistes, falangistes, carlins i un llarg etcètera. Sobre els emboscats, no. Potser perquè és un subjecte difícil de catalogar, difícil d’etiquetar, de definir, amb angles i arestes, amb llums i ombres. Un subjecte amb formes complexes, com complexa és la naturalesa humana. Les seves veus s’estan apagant. Hem estat a temps d’atrapar gairebé les darreres; els emboscats més joves tenen avui més de 90 anys. Han estat generosos en voler compartir els seus records.»

Esther Miralles (Barcelona, 1970) és llicenciada en geografia per la Universitat de Barcelona i ha treballat per al desenvolupament i la cooperació amb pobles indígenes. Ha viscut al Brasil amazònic amb la comunitat Sateré Mawé i en l’actualitat es dedica, des de la seva residència al Solsonès, a la recuperació de la memòria històrica comarcal al Centre d’Estudis Lacetans. Ha publicat diversos llibres i el 2007 va ser la guanyadora del Premi Jaume Sarri de l’IEC.

Comment here