EntrevistesEntrevistes Música

Entrevistem Pirat’s Sound Sistema

Després de sis anys de silenci, Pirat’s Sound Sistema ha tornat amb la publicació d’un nou disc anomenat ‘Em bull la sang’. I no sols ha tornat amb noves cançons, ha tornat amb la festa i força de sempre!

Au va! ha tingut l’oportunitat de xerrar amb Joan Soto, cantant del grup, i d’aquesta estona n’ha sortit l’entrevista que publiquem avui.

– Hem estat uns quants anys sense Pirat’s Sound Sistema, a què va ser degut?
La primera notícia dura que va fer aturar Pirat’s durant un any va ser la sortida del Rodrigo. Perdre un company de tants anys, cantant i compositor tant a nivell melòdic com de lletres va provocar una situació complicada on havíem de decidir seguir o plegar. Finalment vàrem decidir seguir endavant incorporant un antic company meu d’altres formacions musicals del passat i coneixia com funcionàvem tant a nivell de veus com d’escenari. Però el problema real que ens ha aturat tants anys va ser més intern i etern, fins que no va arribar el segon canvi a la formació musical no va ser possible desbloquejar la immobilitat. Ara amb el Pep i en Sergi a sobre l’escenari i en Jim de tècnic de so i productor musical el vaixell Pirata no para ni s’atura.

– Qui forma actualment la banda?
Actualment Pirat’s som en Pep i jo (Soto) com a cantants, en Sergi com a Dj i en Jim com a tècnic de so de directes.

Imatge extreta de www.propaganda-pel-fet.cat

– Després de dos discs, Sants sistema (Propaganda pel Fet, 2005) i Vol. II (Propaganda pel Fet, 2007). Heu estat desapareguts durant uns anys, ara amb la sortida Em bull la sang (Propaganda pel Fet, 2013) i la renovació de dos terços del grup, ens podríeu dir que hi trobarem de nou en el disc i en el vostre directe?
Hi trobareu el mateix de sempre, uns Pirat’s amants de les musiques jamaicanes amb ganes de fer ballar, cantar i somriure a la gent barrejant lletres molt viscerals tant a nivell d’emocions sentimentals com critica social i política. Sempre dins un to festiu i alegre.

– Per què “Em bull la sang”?
Perquè estem vius, perquè sentim, perquè estimem i odiem.

– I a vosaltres, quines coses us fan bullir la sang?
Tot ens hauria de fer bullir la sang i sentir-nos vius. La musica és la nostra gran passió que ens fa ser criatures cridaneres.

– Heu tingut col·laboracions al disc?
Els nostres discs sempre han estat plens de col·laboracions ja que son un sound system format per dos cantants i un dj. Als discs necessitem convidar i contractar tots els músics necessaris per fer les cançons i més: Bateria, percussions, baix, guitarres, teclats, trompeta, saxo i trombó. Destaquem sempre les veus femenines de la Leire (en aquest darrer disc) de Kinky Coocoo’s i enviem un peto a la Gemma que aquest cop no estava a Barcelona per participar-hi. Finalment vam convidar amics de Pirats per jugar una mica amb altres cantants com en Cesk Freixes, Hektor, El Putu Nota i el Pau, La Zwit o l’ Artur.

– Com valoreu aquestes col·laboracions?
Com sempre és un plaer treballar amb grup i amb gent nova que et sorprèn i et fa créixer com a persona i en aprenentatge

– Al ser cantants de diversos estils musicals, que us aporten a vosaltres?
El que et deia abans a la vida considerem que l’aprenentatge ha de ser constant i treballar amb persones noves sempre aporta nous coneixements i experiències boniques.

– On podem aconseguir el disc?
Suposo que a qualsevol botiga de les que poden quedar en peu o per la xarxa.

– Sou un grup compromès i la vostra música ve amb un clar missatge, com veieu el procés que viu el nostre país?
És un procés continu, no creiem que el camí acabi només amb la independència. Suposo que no sorprendrem ningú afirmant que som propers a la CUP i personalment m’agrada molt el lema d’Independència per canviar-ho tot. Cal un canvi a nivell global i molts canvis a nivell local. A vegades l’ésser humà presumeix d’haver assolit un nivell intel·lectual, cultural i fins i tot evolutiu que fot molta pena quan et poses a repassar totes les morts, injustícies i bestieses inhumanes que passen arreu del planeta. Encara estem molt lluny de ser una societat justa i horitzontal per tothom. A nivell més local, creiem que tenim una oportunitat molt especial per veure i viure la independència de Catalunya. Ara bé, quan arribi aquest dia, esperem que no s’oblidin la resta dels Països Catalans.

– I musicalment parlant, com veus el futur de la música en català?
Doncs com la resta de les musiques. No crec en què la musica en català sigui gaire diferent de la musica feta en qualsevol altra llengua. Ens queda massa camí encara als catalans per normalitzar la llengua de la musica que escoltem.

– Ens podries parlar del vostre procés creatiu, de com sorgeixen les lletres?
De mil maneres diferents, tot neix d’una idea que no saps ni com et ve al cap i allà comença el procés de compartir-la amb els companys i anar construint.

– I la música… Quan us veiem en directe sou dos cantants i un Dj, com surt i d’on ve la música que utilitzeu? Quin procés seguiu, primer la composeu i graveu després? Ens en podeu fer cinc cèntims de com treballa musicalment parlant un grup com el vostre?
Fem molta feina d’estudi amb en Jim. Primer amb l’ordinador i hores d’idees i mes idees i un cop tenim la maqueta feta amb tot el que serà el disc, arriba el moment de trucar als músics i ensenyar-los el que volem que ens gravin a l’estudi.

– Què hi trobarem als vostres directes?
Musica reggae, dancehall, ska, festa, diversió, compromís, balls i uns macarres a sobre l’escenari fent l’animal.

– Com teniu l’agenda pels propers mesos?
L’agenda de Pirat’s mai no s’atura. A l’hivern es frena una mica perquè baixa la demanda però és quan fem sales i feina d’estudi. Igualment si tot va be i els plans no fallen aquest any no pararem.

– I a qui encara no us conegui, que els diríeu per animar-los a venir i comprar el vostre treball?
Doncs no els hi diríem res, que escoltin si volen i si els agrada que sàpiguen que estem aquí.

Fins aquí l’entrevista, volem agraïr a Pirat’s Sound Sistema i a Joan Soto que ens hagi concedit aquesta entrevista.

Comment here