‘En la pell del pacient’ (Ara Llibres, 2016) és un llibre denuncia, on el doctor Salvador Esquena fa un exercici d’autocrítica basat en casos reals i proposa un nou model de sanitat, ja a les llibreries des del passat 25 de gener, amb pròleg de l’escriptor Ferran Torrent.
«A mesura que el llegia pensava que es tractava d’un text de lectura obligada per a polítics que han de gestionar la sanitat pública, estudiants de medicina i metges amb el títol recent. I encara ho pense.» Ferran Torrent.
Un brillant i incisiu exercici d’autocrítica i honestedat d’un metge en actiu que denuncia, des de dins, els greus problemes actuals de la pràctica de la medicina. Un llibre fascinant que no ens parla dels secrets de la salut, sinó d’allò que més ignorem: la medicina i els metges, com desidealitzar-los i com aprendre a tornar a respectar-los.
El doctor Salvador Esquena fa un pas endavant necessari i assenyala els errors més comuns del seu col·lectiu. Un llibre que exposa sense embuts i amb exemples concrets les pobríssimes condicions laborals i la precarietat més absoluta del gremi, però que posa èmfasi en les diferents tipologies nocives de metges que fan mal a l’ofici i, sobretot, als malalts. Metges nocius que cal evitar com a pacient, per la degradació i fins i tot la perversió que poden fer de l’exercici de la medicina: metges de moral dispersa amb ànima de grimpadors; metges que tracten malalties, però no malalts; terroristes mèdics; autèntics estafadors sense cap tipus d’escrúpol; metges sense ètica, cremats, deshumanitzats, pseudocientífics… Un llibre valent que posa els metges davant del mirall, perquè metges i pacients es puguin tornar a mirar als ulls.
Salvador Esquena és metge uròleg. Ha treballat en diferents centres hospitalaris, primer com a estudiant, després com a metge resident, i des de fa anys, especialitzat en cirurgia oncològica.
Comment here
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.