EntrevistesEntrevistes Música

Entrevistem Joan Boada

Joan_Boada
Joan Boada – Foto: X. Estany

‘Bandulimejant’ és el nou projecte de Joan Boada, ens pots fer cinc cèntims de com ha sorgit?
Crec que tard o d’hora havia de sorgir… des del començament de dedicar-me a la música la figura del cantautor m’ha captivat per diferents motius, des d’estètics fins a logístics… i cançons sempre n’he anat fent, inclús formant part de grups, he mantingut el meu repertori “íntim” o personal paral·lel.
Fins fa ben poc no m’havia animat a treure’l del calaix però des de fa un parell d’anys, arrel d’unes col·laboracions que vaig fer en solitari amb diferent gent, em vaig adonar que no hi estava tant lluny i em vaig animar i vaig començar a donar-li forma… fins al punt de tenir-ho prou clar com per enregistrar un disc i tot!

Qui el forma?
D’entrada es una cosa “meva”, cançons meves, ganes meves, tossuderia meva.
Si que per agafar la carretera he tingut la sort de poder comptar amb la companyia d’un gran soci com és el David Plaza “Plaç”, antic baixista a La Carrau i un gran amic i col·laborador des de fa molts anys. Així la formació bàsica per rodar pel món es aquesta, en duet, jo mateix veu i guitarra i el “Plaç” al baix elèctric.
Per ara, excepcionalment i per assimilar el màxim la proposta al que sona en el disc ÉS MOLT FÀCIL, hem muntat una formació de “banda”, afegint-se a l’aventura l’Iol Cases a la bateria i l’Arnau Berenguer a les guitarres. Aquesta formació seria com el format per events més seriosos, grans o simplement on el pressupost ho permeti… sap greu però és així.

Serà un projecte paral·lel o suposa seguir un altre camí respecte La Carrau?
És un projecte totalment en paral·lel que no hauria d’afectar per res al camí de La Carrau. Si be l’he pogut fer en part aprofitant una mica de baixada de “pistó” o de ritme de La Carrau, però no, no es que deixi una cosa per fer l’altra, poden ser totalment compatibles.

Perquè el nom de ‘Bandulimejant’?
En una de els primeres entrevistes a un mitjà escrit (un diari) una mica grans del país, fa molts anys, que ens van fer amb La Carrau van posar malament el nom del meu instrument mandolina, van escriure “bandulima”… això va ser font de molta conya entre els meus companys i amics i em vaig quedar aquesta paraula com una penyora.
En el moment de començar aquest projecte en solitari, això de posar-li el meu nom tal qual he de reconèixer que em feia una mica de vertigen, així que vaig decidir afegir-hi un sobrenom a tot plegat, i la paraula que tenia més a mà era aquesta.
Ara be, un projecte es una cosa que es mou, per tant vaig pensar de convertir la paraula en verb, i verb en present continu, una cosa que s’està fent sempre, s’està movent sempre, està avançant sempre… està “bandulimejant”…

Si tinguessis que posar un estil musical on encaixar-vos, quin seria?
Difícil… Pop mediterrani? Serveix?
A mi personalment signar com a cantautor o com a música d’autor ja em convenç, però…

El disc ‘Es molt fàcil’ està format per 10 cançons, de que parlen?
Son cançons personals i això vol dir que parlen de coses que em passen pel cap, que m’afecten, que m’enfaden, m’emocionen… per tant hi podem trobar des de la típica cançó d’amor desconsolat fins a pràcticament proclames polítiques… passant és clar pel poema Dóna’m la mà de Joan Salvat-Papasseit que musico en el disc o al guiny a un conte de Gianni Rodari que encaixava amb una de les cançons que havia començat a escriure quan jo també era un infant…

On podem trobar el disc?
El disc físic es pot aconseguir a qualsevol botiga però encarregant-lo, probablement no hi sigui però si el demaneu ells l’aconsegueixen.
I en els concerts meus en directe, clar, amb signatura inclosa!

També es pot aconseguir a través de la web de KASBA MUSIC, S.L.,
http://www.kasbamusic.com/ca/artistes/bio/77/joan-boada
O enviant-me a mi un email directament, ja pacto amb el comprador i l’envio on se’m demani.
I si no hi ha ja pels canals digitals, el disc està present tant a l’iTunes:
https://itunes.apple.com/es/album/es-molt-facil/id953565683
com a l’Spotify:
https://open.spotify.com/album/6uNq1G5POA2Ynvv0O9i8gJ

Quin format musical portareu en directe?
Això ho explico una mica abans. El format bàsic es en duet, jo mateix veu i guitarra amb el “Plaç” al baix.
Si es pot augmentem el format a quartet o “banda”, amb l’Iol Cases a la bateria i l’Arnau Berenguer a les guitarres.

Quan assistim a un concert, que hi trobarem?
Apart de cançons properes i, crec, boniques, el que intento en els concerts es de ser molt a prop de la gent. Potser hi ha moments més emotius i de mirar en silenci però sempre intento girar la truita i involucrar la gent que participi en algunes cançons… L’objectiu es intentar passar i fer passar una bona estona a tothom, vivint i convivint l’espectacle i amb bon humor… hi ha altes dosis de bon humor en tot el que faig.

Tu que portes molts anys en aquest mon, com veus el present i futur de la música al nostre país?
Amb certa preocupació. Ara mateix estem gaudint d’uns anys on s’ha viscut un augment de les eines i mitjans per a l’aprenentatge de les tècniques culturals, des d’intèrprets fins a programadors i tècnics, el nivell que et trobes ara mateix està sent molt alt i s’estan produint moltíssims espectacles i de moltíssim nivell.
Això és fruit d’un temps en que s’ha invertit en la cultura, no només en la contractació d’espectacles si no també en la formació i la divulgació cultural en mitjans fins i tot dels principals.
El futur em preocupa perquè amb les retallades i retrocessos que estan produint-se ara mateix s’està deixant d’invertir en tot això. Estudiar música o qualsevol altra element cultural torna a ser molt car i no és a l’abast de tanta gent com temps enrera i això farà que aquesta generació 10 que tenim ara no pugui mantenir-se d’aquí uns anys…

Per no dir que si hi ha menys gent que estudia una cosa hi ha menys gent que la respecta i menys gent que la consumeix, i es genera una roda, un cercle viciós en negatiu que no m’agrada gens…

De tota manera, a nivell de creació crec que és un moment riquíssim!

Com tens l’agenda pels propers mesos, et podrem veure arreu dels Països Catalans?
Doncs la vaig configurant mica en mica, sincerament ara mateix de dates tancades en tinc ben poques però moltíssimes propostes obertes.
Després dels primers concerts de presentació a Barcelona (i Cardedeu, no ho oblidem), aquest mes de març passaré per Reus, també per Terrassa (com no!) i després la idea que tinc és la d’intentar fer una bona girada pels Països Catalans, encara que sigui a llocs petits, casals, ateneus i si cal hi aniré sol, el que resulti més pràctic però amb la intenció d’ensenyar el disc a tothom qui pugui. Crec que ha sortit un disc molt rodonet, bonic i si, tinc moltes ganes d’ensenyar-lo!

Utilitzes les xarxes socials? Què en penses d’elles?
Si, les utilitzo i força! Com a primer nivell per moure coses son una molt bona eïna, intuïtiva i pràcticament de franc! Soc molt pro xarxes… si be considero que estan una mica plenes i cada vegada hi ha més brutícia i spam, amb la qual cosa si vols fer-t’hi veure has d’insistir… però és el que ens toca ara, insistir!!

Moltes gràcies per dedicar-nos el teu temps, et desitgem el millor.
Gràcies a vosaltres!! Ja sabeu, si mai necessiteu un cantautor…!

Comment here