DiscogràfiquesDISCOSIndexats 2020Segell Microscopi

“TRETZE VARES” DE CATI PLANA I PAU PUIG

Cati Plana i Pau Puig presenten “Tretze vares” (Segell Microscopi, 2020) un treball en format duo basant-se en un repertori de diferents gèneres de la música tradicional, tot fent una proposta cambrística.

“Tretze vares” és una tria amable i propera de diferents gèneres de la música tradicional dels Països Catalans: temes anònims prou emblemàtics però també utilitzant algun tema d’autor que els enamora i que és fidel al gènere que representa. És una proposta musical amb arranjaments senzills, gairebé minimalistes, buscant el treball dels detalls, de les petites coses i maneres de tocar poc habituals en els seus instruments.

Cati Plana i Pau Puig toquen l’acordió diatònic, la dolçaina en Fa i el bansuri (flauta travessera de canya).

El primer projecte que Cati Plana i Pau Puig van fer plegats va ser “Els 3 peus del Gat”, un treball a trio (acordió diatònic, dolçaina en G i contrabaix) que van enregistrar el 2015. Dos anys més tard, els dos músics van anar al Quebec per participar en el festival Carrefour mondiale de l’accordéon. Per a aquella ocasió van seleccionar un seguit de gèneres musicals dels Països Catalans i, d’aleshores ençà, han anat polint i re arranjant aquest repertori que ara ens presenten: jota, bolero, dansà, contrapàs, cançó de bressol, rumba, sardana curta, ball de noces, fandango, ball pla i corranda, contradansa, havanera i vals.

Aquest disc s’ha enregistrat de la manera més casolana possible, a casa del Pau i amb un sol micro. Per a les mescles i el màster han comptat amb la col·laboració d’en Pau Vinyoles.

1. HAVANERA DEL MARENY
2. SEGMENTS A CONTRAPÀS
3. LA MARE DE DÉU VA A LA MUNTANYA
4. GITANILLOS Y MORENOS
5. VOLANDO VOY
6. JOTANT PEL QUEBEC
7. LA BARROCA
8. LA “7”
9. LA VALSE BERNADETTE
10. EL NOUBALLPLA
11. LA PLAÇA FOLLA
12. FANDANGOS DE SA TERRTEA
13. XÀQUERA I BOLERO TRENSATS

Cati Plana (Figueres, 1976)

Professora d’acordió diatònic a l’Esmuc, al Centre Artesà Tradicionàrius, a l’Aula de Música Tradicional i Popular de Tortosa, a l’Aula de Sons de Reus i a l’Escola Folk del Pirineu.

Ha treballat en la investigació etnomusicològica per a la Fundació Privada Artur Blasco. Darrerament ha publicat el segon volum de la col·lecció Balls i danses del Pirineu (C.A.T. Edicions) i en prepara el tercer.

Ha tocat en diferents grups: Acordionistes del Pirineu, Sol de Nit i duet amb en Marc Egea. Actualment forma part dels projectes: Heura Gaya, Els 3 peus del Gat, Marsupialis, El Pont d’Arcalís, Tren Seeger, Adolfo Osta i La Viu-viu.

Pau Puig (Vinaròs, 1973)

Professor de dolçaina, gralla, tarota i sac a l’Aula de Sons de Reus i l’Aula de Música Tradicional i Popular de Tortosa i coordinador de les Jornades Sincròniques.

Titulat per l’ESMUC en música tradicional, especialitat de dolçaina i amb un llarg bagatge en el món de la música tradicional tant de carrer com de concert.

Ha col·laborat amb Tresmall, Aljub, La Beniterrània, Xarxa Teatre, Projecte SoCatalà-LO RIU, Miquel Gil, Marcel Casellas, Carles Santos, Tazzuff, Alm, etc. Actualment toca amb Ganxets, A Vore, QuatreQuarts, Xarop de Canya, Solk, la Suterranya i Els 3 peus del Gat.

FONT: SEGELL MICROSCOPI