‘Segona persona del singular’ de Sayed Kashua

Si, tot d’una, decidíssim obviar els arbres (o murs) polítics que no ens deixen veure la societat israeliana, què hi veuríem?

Aparentment, només dues societats enfrontades. Però només en aparença. N’hi ha una tercera en joc. La societat araboisraeliana, que ho matisa tot, o que ho complica tot, que ens és estranya i desconeguda. Una societat atrapada entre dos móns, que creix en el terreny de la col·lisió i que dóna fruits estranys, com per exemple Sayed Kashua. Un ciutadà àrab que viu a Jerusalem, que triomfa com a guionista en una de les sèries més seguides de la televisió israeliana («Arab Labor») i que és considerat, sense ser jueu, una de les veus més prometedores de la literatura hebrea. És palestí, en Sayed Kashua, però escriu en hebreu. I sap posar el dit a la llaga de tothom gràcies a la fina ironia que gasta.

Segona_Persona

Segona persona del singular narra la vida de dos homes: un advocat criminalista àrab d’èxit, amatent a forjar-se una imatge d’home culte i desinhibit, i un artista, també àrab (que pateix un canvi d’identitat), que fa de treballador social i cuidador d’un jove jueu, malalt, reduït a un estat vegetatiu.

Un fet del tot fortuït, la trobada per part de l’advocat d’una nota d’amor de la seva dona, escrita en àrab, en un llibre de segona mà que ell ha comprat, provocarà la relació entre tots dos personatges. Aquesta trobada permet a l’autor desenvolupar una novel·la deliciosament complexa, mordaç i emotiva sobre la recerca de la identitat de tots aquells que pertanyen a una societat dividida i també sobre la naturalesa del matrimoni i l’amistat.

Un palestí que escriu en hebreu, heus aquí el malestar per a uns i la perplexitat per als altres. Sayed Kashua, periodista i guionista araboisraelià, va néixer l’any 1975 a Tira, a la Galilea annexionada en el moment de la creació de l’Estat d’Israel l’any 1948. Periodista i guionista, va fer de crític de cinema i columnista al setmanari Kol Ha’Ir de Tel-Aviv i ara col·labora al suplement setmanal cultural i polític del diari Ha-Arets. És autor de dues altres novel·les: Aravim Rokdim (Els àrabs també ballen, 2002) i Va-Yehi Boker (Hi hagué un matí, 2004). En les seves obres, Sayed Kashua plasma la seva visió de la societat àrab, atrapada en tradicions obsoletes, i la de la societat israeliana, que tendeix a ignorar els àrabs. L’humor de Kashua no perdona ningú. Els seus títols han estat traduïts a set llengües.

Fitxa:
 Títol: Segona persona del singular
 Autor: Sayed Kashua
 Traducció: Roser Lluch i Oms
 Editorial: Edicions de 1984
 Col·lecció: Mirmanda, 121
 Pàgines: 320
 ISBN: 978-84-15835-26-4
Redacció
Redacció

REDACCIÓ AU VA! La informació que consta en aquest article ens l'ha fet arribar el seu autor, o bé ha sigut escollida per l'equip de redacció perquè hem cregut que pot ser del vostre interès. Au va! en cap cas subscriu l'autoria d'aquesta, per la qual cosa a peu d'article se cita el seu autor, font, persona o entitat que la promou.