L’edició commemorativa de Salvador Puig Antich, cas obert, del periodista Jordi Panyella, arriba a les llibreries avui dijous 8 de febrer
El llibre repassa el procés judicial, ple de clarobscurs, manipulacions i silencis, i treu a la llum testimonis directes inèdits fins al moment.
SALVADOR PUIG ANTICH, CAS OBERT
- Editorial: ANGLE EDITORIAL
- Autor: Jordi Panyella
- Idioma: Català
- Pàgines: 464
- Data de publicació: 8 de febrer de 2024
Troba’l a Amazon en versió paper AQUÍ
Troba’l a Amazon en versió Kindle AQUÍ
Salvador Puig Antich va ser detingut quan passaven pocs minuts de les sis de la tarda del 25 de setembre del 1973, jutjat a les nou del matí del 8 de gener de 1974 i executat quan faltaven cinc minuts per a tres quarts de deu del matí del 2 de març de 1974, però el 19 d’octubre de 1973 ja era un ninot condemnat a cremar a la foguera. Judicialment era un home mort, perquè el règim franquista ja li havia donat categoria d’assassí, l’assassí d’un policia. I això, aleshores, volia dir entrar al corredor que tenia com a única sortida una sala sòrdida en una presó degradant i degradada, una cadira clavada a un pal, un garrot i un botxí esperant per accionar la maquinària de la mort.
Salvador Puig Antich va ser executat el 2 de març de 1974, farà 50 anys. Amb l’ajusticiament culminava un procés judicial que va ser una gran farsa i on es va negar a Puig Antich el més elemental dret de defensa. La manipulació del cas va arribar fins al punt que la justícia militar va permetre a la policia franquista alterar el contingut del sumari fent desaparèixer documents, proves de càrrec que exculpaven l’acusat. Aquesta és una de les colpidores revelacions que el periodista Jordi Panyella fa després de furgar en el sumari original i entrevistar-se amb desenes de testimonis directes dels fets, alguns dels quals han acceptat parlar per primer cop en aquest llibre trencant un silenci d’anys.
El 6 de juliol del 2017 es publica en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la Llei 11/2017, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya. La llei declara la il·legalitat dels tribunals i consells de guerra de la dictadura franquista i en conseqüència la nul·litat de ple dret de totes les seves sentències i resolucions dictades per causes polítiques a Catalunya entre el 1938 i 1978, entre les quals es troba la de Puig Antich. Set anys després, la Generalitat de Catalunya inclou el 50è aniversari de la mort del militant antifeixista i anarquista al llistat de commemoracions oficials. Amb l’efemèride i després de l’aprovació de la nova Llei de memòria democràtica l’any 2022, sembla que la reobertura del cas Salvador Puig Antich pot ser una realitat, després de ser denegar-se dues vegades pel Tribunal Suprem d’Espanya.
L’Autor
Nascut a Barcelona el 1966, és llicenciat en Ciències de la Informació (UAB). Ha dedicat la seva carrera periodística a la premsa diària i ha col·laborat en ràdio i televisió. El 1986 va començar a treballar a El Punt Diari, primer a Girona i després com a corresponsal polític a Barcelona. L’any 1990 va aterrar a l’Avui, El Punt Avui des del 2010, on ha escrit sempre a la secció de Societat, especialitzant-se en l’àrea de tribunals.
Ha publicat Fèlix Millet, el gran impostor (Angle, 2012, dues edicions), Salvador Puig Antich, cas obert (Angle, 2014, i reeditat el 2024), la novel·la Infidels a la pàtria (Capital Books, 2016), Per què corren els presos? (Saldonar, 2018), La vida amarga de les flors, amb Pat Millet (Angle, 2019, tres edicions), Barcelona 2020. Crònica visual del confinament (Saldonar, 2020) i Causa general (Angle, 2019, tres edicions).