Recordem Grups

Recordem… La Madam

En aquest especial dedicat a recordar grups, volem rendir un emotiu homenatge a La Madam i en especial al seu cantant i líder, Josep María Llongueras, “Llongue”, que ens va deixar el passat mes de juliol de 2023, als seixanta-tres anys.

La Madam va ser un destacat grup musical originari de Sabadell, amb Josep María Llongueras, conegut com a “Llongue”, al capdavant. La seva proposta musical es caracteritzava per un pop melòdic refrescant, acompanyat d’inspiradores lletres. Si encara no heu tingut l’oportunitat de descobrir la seva música, us convidem a explorar-la; trobareu peces impregnades de precioses melodies, enriquides amb l’ús de teclats, seccions de vent i cors. Les seves cançons aborden temàtiques que van des de les experiències personals amb les dones fins a profundes reflexions filosòfiques.

Membres:

  • Josep Mª Llongueras “LLongue” (veu i guitarra).
  • Aleix Creus (guitarra, teclats i veu).
  • Ricard Alvarez (baix)
  • Eliseu Fornells (batería) va entrar al poc temps en substitució de Jordi Gardenyas.

A la seva època, a La Madam van arribar a definir-los com el grup amb més glamur en el panorama musical català, ja que van ser pioners en l’escena. Malauradament, com molts altres grups, no van rebre el reconeixement que es mereixien.

Van fer la seva entrada al món musical amb el seu àlbum debut per a PDI el 1987, titulat ‘Sense pressa’, amb producció a càrrec de Marc Grau, en una època en què l’escenari musical català era pràcticament inexistent.


Àlbum: Sense pressa (PDI, 1987)

L’any 1988, van editar un Maxi-Disc anomenat ‘Creus que és una bona idea?’ a través del mateix segell, que incloïa els temes: ‘Creus que és una bona idea?’, ‘A les 8 del matí’ i ‘Una bona idea (represa)’.

Àlbum: Creus que és una bona idea? (PDI, 1988)

No va ser fins a 1989 que van presentar el seu tercer àlbum, ‘Micos i Mones’, aquest cop editat per Blau, moment en què van aconseguir captar l’atenció del públic. Al disc hi destaquen cançons ‘Micos i Mones’, i ‘Els esclaus’.

Àlbum: Micos i Mones (Blau, 1989)

El seu darrer àlbum, titulat ‘1991’, va veure la llum evidentment el 1991, amb Blau com a discogràfica. Aquest treball destaca per la seva maduresa musical. Un dels temes més destacats va ser ‘Monique l’alcoholique’.

Àlbum: 1991 (Blau, 1991)

Desafortunadament l’any 1996 el bateria Eliseu Fornells, va perdre la vida en un accident, marcant un tràgic gir en la història del grup. Va ser en aquell moment quan Josep María Llongueras, “Llongue”, va prendre la decisió de seguir la seva pròpia ruta musical. Amb una inclinació cap a ritmes més salseros, publicant dues produccions en solitari, titulades ‘La bèstia’ i ‘Marilú’.

El llegat del grup va continuar present en tres recopilatoris de Blau-Discmedi amb el títol genèric de ‘El tec i la teca’, incloent cançons com ‘Hores i hores’ (El tec i la teca 1, 1991), ‘Formigues i gegants’ (El tec i la teca 3, 1991) i ‘Encendre la ciutat’ (El tec i la teca 4, 1992). A través d’aquestes recopilacions, la música de La Madam ha continuat essent una presència constant i apreciada pels seus fans.

Voleu ampliar l’article o fer noves aportacions a la publicació? Escriu-nos a info@auva.cat

FONT: DIVERSES PUBLACIONS D’INTERNET / VIQUIPÈDIA