‘Papers perduts. Notes d’art. De Giotto a Hockney’ de l’historiador de l’art J. F. Yvars

REDACCIÓ | 28/09/2013

Edicions 62 publica ‘Papers perduts. Notes d’art. De Giotto a Hockney’ de l’historiador de l’art J. F. Yvars

Un accés viu a grans figures artístiques des del gòtic tardà fins l’actualitat, com a singular especialista en art, J. F. Yvars visita de manera habitual les exposicions europees i nord-americanes més notòries i en dóna la seva suggeridora visió en articles o “notes d’art”. Yvars dialoga així per mitjà d’un saludable esperit crític amb mostres amicioses que revisen l’obra d’artistes decisius, com Leonardo, Rembrandt, Cézanne, Picasso, Saura o Hockney.
L’autor també ens apropa a personalitats creatives amb motiu de fets rellevants com el centenari de Pollock o la mort de Hamilton, mentre que un viatge a la Toscana l’impulsa a contemplar amb una nova mirada la pintura de Giotto. Aplegats en aquest recull, els Papers perduts de la crítica oberta d’Yvars conformen, d’acord amb una expressió seva, tota una invitació al “valor iniciàtic de l’experiència de l’art, l’única vivència que amplia l’horitzó d’autonomia i llibertat de l’home”.


L’Autor:

J. F. Yvars és historiador de l’art. Ha estat professor universitari, editor i director de l’Istitut Valencià d’Art Modern (IVAM), del qual és director honorari. Responsable de nombroses exposicions, en sobresurten Lepchitz, Madrid-Barcelona, 1930-1936, Les formes del cubisme; les mostres d’itinerari internacional, de Nove York a Praga, Ràfols-Casamada. Pintura i Antoni Clavé; i El segle del collage.
Entre les seves darreres obres, destaquen Trencar les formes. Un itinerari per l’art modern (Art 62, 2009), Matèria reservada. Els artistes catalans i les biennals de Venècia (Columna, 2010), en col·laboració amb Albert Mecadé, i Imatges amb enigma. La biblioteca d’Aby Warburg (Art 62, 2009). Com a crítica d’art col·labora, entre d’altres, amb el diari La Vanguardia, on publica la secció quinzenal “A través del Mirall”, un recull d’articles de la qual nodreix gran part del present volum, Papers Perduts. Notes d’art. De Giotto a Hockney.