Les tres morts de K.

«Tot en aquest llibre és invenció, però gairebé tot ha succeït»

 
La desaparició de la seva filla porta en K. a una incessant cerca per descobrir-ne el parador durant la dictadura militar brasilera d’Ernesto Geisel. La seva investigació el portarà també a afrontar els seus sentiments de culpa i a descobrir la identitat militant de la seva filla.
Aquesta és la història d’una de les milers de desaparicions ocorregudes en gran part de Sud-amèrica durant les dècades dels seixanta i setanta, una de les més brutals conseqüències de la política nord-americana durant la guerra freda, en la seva «lluita» contra el comunisme.
En aquest llibre, realitat i ficció no funcionen com a elements contraposats sinó com a aspectes complementaris en la història. L’origen d’aquesta novel·la resideix en la desaparició el 1974 de Wilson Silva i la seva parella, Ana Rosa Kucinski, germana de l’autor.
El seu autor, Bernardo Kucinski (São Paulo, 1937), és periodista, doctor en Ciències Polítiques i va ser assessor de Lula da Silva durant el seu primer mandat. Al llarg de la seva dilatada carrera com a periodista ha col·laborat per a mitjans com la BBC, The Guardian o Euromoney.
L’obra ha estat recentment guardonada amb un esment especial en el Premi Literari Portugal Telecom 2012, un dels premis en llengua portuguesa mundialment més importants. Inclou il·lustracions a ploma i tinta de l’artista Enio Squeff.
Font: