Kepa Junkera, edita ‘FOK’, un doble cd amb 34 cançons.

Kepa Junkera, un dels grans cantautors bascos, edita FOK (Satélite K 2017), un doble cd amb 34 cançons on trobem temes en català del Principat, de les Illes, del País Valencià i de l’Alguer.

Kepa-Junkera_Fok

FOK és sens dubte, una fita històrica per a la cultura catalana no sols per la dimensió excepcional del projecte, per la qualitat dels músics que hi participen i que s’hi han abocat amb passió, complicitat i professionalitat, sinó perquè és tota una festa sonora que il·lumina amb una esplendor original i desconeguda la qualitat de la música catalana d’arrel tradicional.

En paraules de Kepa Junkera:

“Fa alguns anys vaig tenir el privilegi de poder realitzar un projecte sobre la música gallega: Galiza.

És curiós, sovint considerem que només poden emocionar-nos les melodies i ritmes populars dels nostres entorns més propers, i no només en la música, sinó també en altres aspectes com la gastronomia, la geografia o la història. Imagino que sorgeix d’aquest sentiment primari i innat que ens diferencia d’allò que ve de “fora” i no ens arriba de la mateixa manera al cor. Potser és una reflexió per una altra època.

Catalunya, País Valencià, Illes Balears, l’Alguer… omplen el meu cor musical en aquests moments i tinc la gran sort de comptar amb la meva trikitixa per endinsar-me en aquestes cultures apassionants i, al seu torn, inabastables.

L’any passat vaig començar aquesta travessia sense definir la destinació, sense saber amb certesa què anava a descobrir. Tenia el convenciment que anava a ser quelcom molt gran i em va portar, també, a conèixer una cultura apassionant. Descobrir és una tasca emocionant que assaona, que afaiçona, que amara i impregna. Em deixo portar…

FOK és molt especial per a mi, en aquest viatge he rebut tant que he intentat retornar de forma simbòlica aquesta força i aquesta calor tot cremant una de les coses que més estimo en el món: una petita manxa.

Cremar, al meu entendre, és una forma d’enviar aquest missatge d’admiració, de respecte, des de la meva petitesa envers una cultura integradora que mereix ser compartida i coneguda. Necessitava fer aquesta catarsi, potser contradictòria però sempre sincera. Segurament tots som part de la construcció d’aquesta base popular que se sustenta en melodies i ritmes que per a moltes oïdes seran un regal envejable i una pintura única.

Eskerrik asko per deixar-me ser una petita flama d’aquest foc que ens ensenyeu i que us emociona.
Bihotz-Bihotzez!”

Kepa Junkera

Redacció
Redacció

REDACCIÓ AU VA! La informació que consta en aquest article ens l'ha fet arribar el seu autor, o bé ha sigut escollida per l'equip de redacció perquè hem cregut que pot ser del vostre interès. Au va! en cap cas subscriu l'autoria d'aquesta, per la qual cosa a peu d'article se cita el seu autor, font, persona o entitat que la promou.