Iagoalaiaga i els detectius salvatges “Notícies de Gurb”

“Notícies de Gurb” (Kasba Music 2013) s’ha cuinat a foc lent, com el propi projecte, Iagoalaiaga i els detectius salvatges, que ha fet xup-xup amb tranquil·litat abans de ser dut a taula. I és que per posar el dit a la nafra, o potser més ben dit la llengua, en Iago -l’alter ego d’en Santi Eizaguirre (Barcelona, 1980)- s’ho ha pensat més de dos cops. Ja fa més de vuit anys que el que va ser guitarrista dels Cheb Balowski no presentava cançons noves. Però el que surt de dins, surt de dins, i un cop reconeguda la situació no cal empènyer gaire…

“Notícies de Gurb” són 11 poemes musicats plens de referències literàries. A tot vent, la cançó que obre el disc, és el primer single i vídeo de l’àlbum, i neix d’un text escrit per l’avi d’en Santi el 1939 al camp de concentració de La Magdalena, prop de Santander. Trobem d’altres cançons que també semblen recuperades a una llibreria de vell (com Rampant pels terrats, que ens parla del mític escarabat bum-bum i alhora fa referència a un personatge creat per Italo Calvino). D’altres cançons del disc ens sobten per la seva enrabiada actualitat (com Link, un poema d’amor virtual), o per la reinvenció de temes clàssics (a Treballo diu “Treballo, sóc ben ruc”, en una valenta buleria en català). Fins i tot s’arrisca adaptant un maleït poeta basc a Pau negra.

Notícies de Gurb és un disc d’autor a l’antiga, proper, alhora, als cantants galàctics i sense renunciar als vincles amb el que ara anomenen folk modern, o folk-pop. No hi ha manies. El que hi ha és música. I text. CANÇONS en majúscula. Per a produir-les, Santi Eizaguirre, s’ha envoltat principalment d’antics companys de viatge: Dani Clavera a la bateria, Dani Pitarch als teclats, Jordi Marfà al violí i Marc Llobera com a enginyer de so i co-productor musical. A ells se’ls han afegit músics del nivell de Marià Roch al baix, Josep Blanes al trombó, o Leticia Aparicio al violoncel. També han col·laborat Yacine Belahcene a la veu i Arnau Oliveres a les percussions. En resum, un equip de luxe que reunit als locals de Kasba Studio ha donat a llum un disc sorprenent que entronca amb l’antiga dèria de fer cançons mesclant melodia i lletra. Com dèiem, sense manies.

La proposta en directe de iagoalaiaga i els detectius salvatges reuneix tres músics al voltant d’unes composicions on la narració i la figura del joglar tenen un paper protagonista. L’exili neo-rural d’una generació que no es conforma amb estar perduda; l’obligació de connectar i estimar- nos a través de pantalles; personatges sobre-qualificats en amor a l’art que ja no volen treballar gratis; o la mala llet de la manera més salvatge de moure el cos són alguns dels temes que apareixen a “Notícies de Gurb”. Cançons per a ser cantades, inspirades en un univers literari ben personal i popular també. En un moment on tota proposta artística corre el risc de ser computada al capítol de despeses retallables, una poètica compromesa amb l’humor i la revolta. Dit a la nafra i ungüent remeier alhora.

Iagoalaiaga i els Detectius salvatges / Notícies de Gurb
CD (Kasba Music, 2013)

 1. A tot vent
 2. Com faig patir
 3. Link
 4. La qüestió
 5. Creuant
 6. Pau negra
 7. Notícies de Gurb
 8. Un altre callat
 9. Sota el cel
 10. Rampant pels terrats
 11. Treballo

Iagoalaiaga i els detectius salvatges / A tot Vent