EntrevistesEntrevistes Música

Entrevistem Xeic!

Xeic! és una banda d’Ska, més concretament d’Ska Reivindicofestiu, tal i com es defineixen ells mateixos. La seva música és plena de ritme i de diferents estils agafant com a base l’ska.

Les seves cançons acostumen a parlar de coses properes a les Terres de l’Ebre. Tampoc no hi falten les crítiques als problemes socials que ens envolten. Els Xeic! dalt de l’escenari transmeten il·lusió i energia. Aquesta és la seva recepta, ideal per a fer-nos ballar, cantar i passar-ho bé, Xeic! ens transmet optimisme, cosa molt important en realitat que ens ha tocat viure avui en dia.

Aprofitant la recent aparició del seu últim treball “Batecs”, hem passat una agradable estona amb ells:

– Porteu més d’una dècada dalt els escenaris, primer com a Kontrol Antidoping i des de l’any 2008 com a Xeic! A qui no us conegui encara, qui són els Xeic!?
Xeic! Som un grup de música de Rasquera (Ribera d’Ebre) que portem més de 10 anys bategant dalt dels escenaris. Actualment som onze components i enguany presentarem el que serà el nostre quart disc d’estudi, Batecs.

– Què us va dur a fer música?
Als inicis va començar com una manera de reunir-se tres joves amics els caps de setmana, passar-ho bé i posar en comú una passió, la música. I a mida que han anat passant els anys, hem anat sumant amics que compartien aquesta mateixa passió, sense perdre la il·lusió del començament.

– Com us definiríeu?
Ens definiríem com un grup de música Reivindico-festiva amb un missatge compromès, que amb el seu crit pretén encomanar la seva vitalitat, il·lusió i ganes de passar-ho bé a tothom que l’escolti.

– Tres treballs d’estudi publicats i el passat 1 de març ha sortit el que serà el vostre quart treball anomenat “Batecs”. Quines novetats hi trobarem en aquest disc respecte els anteriors?
Doncs hi trobarem moltes novetats. La més destacada és la incorporació d’una nova veu, la de l’Aitor Cugat, que a partir d’ara serà el cantant de Xeic!
A nivell compositiu, també hi ha hagut canvis. L’Albert Ballester i el Joan Farnós, baix i guitarra del grup, s’han encarregat de posar música i lletra al disc, deixant enrere la temàtica més rural però sense perdre l’essència que tant ens caracteritza.
I per últim, és que hem comptat amb la col·laboració a la producció de V.B.A. Triku, que ha treballat amb grups com Betagarri o Obrint Pas.

– En què us heu inspirat per crear “Batecs”?
Batecs son tretze moments per viure. Són tretze moments que ens parlen del moment tràgic que vivim, ple de corrupció i falta d’ideals. Però també moments intensos i apassionants que estem vivint com a país. Batecs, és la síntesi d’un missatge llarg i ferm que ens vol donar un missatge d’esperança, per continuar bategant i sentir-nos vius.

– Autoediteu els vostres àlbums i després els poseu en descàrrega gratuïta a la vostra web, on hi ha el negoci?
I perquè ha d’haver-hi negoci? Nosaltres el que volem és que la gent gaudeixi de la nostra música i com més gent ho faci millor.

– Com teniu l’agenda per aquest 2013?
De moment força bé, estem començant a tancar dates per aquest estiu, que esperem que sigui bo tot i el context de crisi que vivim, i més amb els atacs i retallades constants al món de la cultura.
El que si que us podem avançar és que farem la presentació del disc el 5 d’Abril a Rasquera i on ens acompanyarà el grup Betagarri, i el dia 6 d’Abril estarem al Concert de l’Estelada a Vilanova de Bellpuig. Podeu consultar la resta de concerts a la nostra web www.xeic.cat

– Els darrers anys han aparegut bastants grups amb una “formula semblant”, força gent a l’escenari, presència destacada de la secció de vents i barreja de ritmes. Creieu que aquest estil està de moda?
Nosaltres des dels inicis que portem aquest tipus de formació, donem molta importància a la secció de vents creant melodies. Penseu que venim de les Terres de l’Ebre on hi ha molta tradició de bandes i xarangues.

– Ens explicaríeu alguna anècdota que us hagi passat dalt l’escenari?
És molt difícil trobar-ne una, perquè a cada concert passa alguna cosa i aquesta és la màgia que té la música en directe.

– Què en penseu d’internet i de les xarxes socials?
Nosaltres som un grup que ens autoeditem i autogestionem, i utilitzem aquests canals de comunicació per fer arribar el nostre missatge a la gent d’una manera ràpida i gratuïta. Des de la pàgina web www.xeic.cat, on tenim tots els discs en descàrrega gratuïta, passant pel twitter, facebook, etc..

– Au va! És música, llibres i teatre entre d’altres expressions culturals, si us demanem per:
Una obra de teatre? El mètode Grönholm
Un disc? ZORION ARGIAK L’últim disc de Betagarri, un dels artistes que han col·laborat a Batecs.
Un llibre? Farsa, d’en Màrius Serra. Que també ha col·laborat al nostre disc, a la cançó Tornarem.

– Us volem donar l’oportunitat què la gent que no us conegui, sàpiga de la vostra existència, què els hi diríeu perquè es decideixin a venir als vostres concerts?
Primerament que es descarreguin BATECS gratuïtament a la nostra pàgina web www.xeic.cat i després que vinguin als concerts amb moltes ganes de passar-ho bé i gaudir d’una nit màgica.

El nostre més sincer agraïment als Xeic! per les facilitats que ens han donat a l’hora de fer-los aquesta entrevista. Volem desitjar-vos tot èxit i que no pareu de bategar el vostre disc damunt els escenaris, salut i música companys!

Els voleu conèixer millor?
 Web: www.xeic.cat
 Facebook: www.facebook.com/xeicska
 Twitter: www.twitter.com/xeicska

Comment here