EntrevistesEntrevistes Música

Entrevistem a Oriol Barri

Avui entrevistem a Oriol Barri, cantautor d’El Carmel, Barcelona. El passat 29 de maig va presentar el seu primer disc anomenat ‘Nosaltres’.

Oriol_Barri2

Ens pots explicar com van ser els teus inicis en el món de la música?

Quan era ben petit desitjava que arribés la classe de música a l’escola. La Roser, la professora, era la meva salvadora. La música era allò que més m’agradava. A la hora del pati molts dies cantava les cançons dels grups que m’agradaven amb només 5 o 6 anys. Això és culpa dels meus pares. A casa sempre sonava molta música i de petit intentava tocar les cançons que m’agradaven amb un petit piano Casio, dels que ara se’n diuen vintage. En fi.. suposo que és cosa de sang.

En que t’inspires a l’hora de crear les teves cançons? Què vols transmetre?

A la hora d’escriure em deixo portar per una petita idea, una sensació o un sentiment, però no tinc una metodologia concreta. Sóc molt irregular en la manera de composar. En la temàtica, moltes parteixen d’un dolor o d’un fet tràgic, és cert. Però després els hi dono la volta per transformar-les en un missatge més positiu i alegre. La música té moltes aplicacions terapèutiques i escriure cançons és una d’elles, així com escoltar-les i deixar-te portar pel que diu la lletra. En les cançons parlo molt de valors, de moral, de la por, de l’amor pels altres, de la necessitat de deixar de pensar tant. No som conscients que algun dia ja no hi serem. Aquesta idea em persegueix i necessito dir a la gent que visqui el moment. En el fons, potser, ho faig fer per dir-m’ho a mi mateix.

Ens pots parlar una mica del disc, perquè “Nosaltres”? Què hi trobarem?

“Nosaltres” fa referència a que, tot i ser un projecte d’autor –que pot semblar molt solitari- darrera d’aquest hi ha molta gent. L’Oriol Barri sóc jo, el què fa les cançons i la cara visible, però “Nosaltres” som totes les persones que s’han creuat en el meu camí i m’han regalat un temps i l’experiència per fer aquestes cançons. És una manera d’agrair tota l’herència rebuda i quin millor nom per mostrar aquesta col·lectivitat que “Nosaltres”.

Nosaltres també son les més de 112 persones que van fer les seves aportacions en la campanya de mecenatge Verkami sense la qual mai hauríem pogut fer realitat aquest disc, així com també és un crit d’unió en aquesta època de canvis on cada cop més necessitem agafar-nos entre les mans, sigui quina sigui la nostra procedència, identitat o llengua.

A “Nosaltres” hi trobareu sinceritat, amor per la música i moltes ganes de viure en forma d’11 cançons molt diverses on el missatge és el més important.

El finançament del disc el vas fer mitjançant un Verkami i en pocs dies havies superat l’objectiu inicial, t’esperaves aquesta resposta?

No me la esperava gens! Tenia la il·lusió d’aconseguir l’objectiu i pensava que podria fer-ho, però mai hauria imaginat arribar-hi en 10 dies.

Suposo que comporta una gran responsabilitat vers els que han confiat en tu…

Si. És quelcom màgic tot el què ha passat. Encara ara estem enviant discos físics als mecenes i preparant els concerts particulars. Ara, però la pilota està al nostre terrat. Em toca a mi continuar amb el projecte amb la força que m’han donat tantes persones. La seva col·laboració és allò que més dóna sentit al projecte i ara hem de continuar plegats.

Al disc podem trobar cançons molt diverses, en temàtica i en estil, però entre totes, n’hi ha alguna que sigui especial per a tu?

Si ara mateix agafés la guitarra i hagués d’escollir una per cantar-vos-la seria “L’Altre estel”. No sé què té aquesta cançó però cada cop que la toco alguna cosa que no sé explicar passa a dins de mi. És alguna cosa màgica que mai sabré explicar.

El passat 29 de maig vas presentar el disc al Foment Hortenc del barri d’Horta, en un concert molt especial. Què va representar per a tu? Com valores la resposta del públic quan escolten les teves cançons?

Per mi va ser un somni fet realitat. Heu fet realitat algun somni? Sabeu què passa després? Aquell dia va representar un punt d’inflexió molt important en la meva carrera. Va ser el final d’una etapa on la música era una part més de la meva vida i l’inici d’una altra on la música és, ara, l’element més important i al que li dedico totes les meves forces.

La resposta del públic va ser espectacular. Ens vàrem arriscar fent un concert en un teatre de Barcelona poc conegut i bastant apartat del centre. Tot i així, el teatre va estar ple, tothom va cantar les cançons com mai i vam crear, entre tots, un vespre molt màgic.

Orio_Barri-Presentació

Què esperes del futur, musicalment parlant?

Espero continuar fent concerts i que el projecte, poc a poc, vagi creixent i inundant totes les cases. Vull continuar gaudint les mostres de carinyo i d’efecte que rebo molt sovint de les persones que escolten les meves cançons. Desitjo que “Nosaltres” arribi al lloc que li correspongui i que aquestes cançons puguin arribar tant a dins de les persones tal i com van sortir de dins meu.

Quins son els teus projectes per als propers mesos?

Extra musicalment em dedico al món audiovisual i al disseny gràfic. Tinc una iniciativa de creació de vídeos corporatius, imatge gràfica, videoclips, dissenys, il·lustració, llibrets de discos i assessorament legal per a projectes musicals i artístics en general. Estic fent molta feina en aquest sentit i espero poder crear també el meu segell com a creador audiovisual. Viure només de la música actualment és complicat. Per això hem de reinventar-nos!

Musicalment, aquests propers mesos estem immersos en la promoció del disc “Nosaltres” i desitgem poder arribar al màxim de festivals de música i poblacions. Gràcies a Pas Management estem fent molta feina per fer arribar aquestes cançons arreu dels Països Catalans i a fora.

Doncs fins aquí l’entrevista, molt agraïts que ens hagis dedicat el teu temps.

Comment here