Avui parlem amb LEXU’S, inicis, anècdotes, nou disc…
Dies enrere us parlàvem de LEXU’S, grup catalanoandorrà amb seu a Tàrrega (l’Urgell), amb quatre treballs discogràfics publicats i un senzill nadalenc. Han rebut diversos guardons i mencions importants com el Premi Disc Català de l’Any el 2004.
Au va! ha tingut l’honor de poder fer-los una entrevista, amb ells parlem dels seus inicis, com ha sigut el seu recorregut i com no, parlarem del seu nou disc.
Avui el grup format per Carles Gómez a la veu, Albert Nadal a la bateria, Jordi Augé als teclats, Toni Just a les guitarres i Julio A. López al baix, ens explica coses…
– Qui son els Lexu’s?
Són un grup de música que li agrada explicar històries i fer cançons.
– D’on ve el nom de Lexu’s?
El nom sorgeix d’una pluja d’idees d’amics. De fet, la història de banda està íntimament lligada a un treball comunitari.
– Recordeu el vostre debut?
I tant, això mai s’oblida. La gènesi del grup parteix d’un concert fet en un pub de Castellserà. Ara bé, després d’aquest concert, n’han plogut molts.
– Com és el procés creatiu de Lexu’s?
Intentem crear sempre que el cos o la ment ho demana. És a dir, la nostra creativitat està relacionada de forma molt estreta amb allò sorgit i no amb allò provocat. No fem cançons ni discos perquè una discogràfica ens diu que hem de treure un nou ‘producte’ al mercat de cara a vendre més unitats de CDs. Creem quan ens sorgeixen cançons que val la pena explicar-les en públic. És un treball que parteix d’un de nosaltres i després va creixent de forma comunitària amb tota la banda.
– Quina sensació teniu quan pugeu dalt l’escenari?
Sentim un gran respecte. Intentem –encara que sembli un tòpic- donar el millor de nosaltres mateixos ja que respectem molt el públic que ens ve a veure en cada concert.<
– Què preferiu, actuar en llocs grans o en concerts més íntims?
Tot té el seu moment i el seu encant. Hem tingut el privilegi de tocar davant milers de persones i la sensació és espectacular i única. Tot i això, aquells concerts en locals petits on tens el teu públic gairebé tocant-te, també arriba molt endins i produeix emocions molt gratificants.
– Parleu-nos de la iniciativa “Ara és Nadal” que heu dut a les escoles?
Fa molts anys que rebem una quantitat copiosa de mails demanant per part d’escoles la partitura d’Ara és Nadal. Vam pensar immediatament que si tants col·legis de tot el país estaven interessats en cantar-la, el millor que podíem fer és fer un pas més enllà i posar-nos a disposició d’aquests centres educatius per ser nosaltres mateixos qui la cantéssim al costat de tots els alumnes. Sens dubte, una de les millors iniciatives que hem fet últimament ja que és una passada veure com la quitxalla se sap de ‘pa a pa’ un tema nostre. És una sensació única!
– Ens explicaríeu una anècdota que us hagi passat en una actuació?
N’hi ha mils. Des d’apagar-se el llum de tota la sala i haver de cantar en format totalment acústic (a viva veu) a veure com a l’Albert se li anava la bateria i jo amb el peu (mentre cantava) haver-li de parar. Aquestes petites anècdotes i històries són les que et queden i, quan mires enrere, et fan somriure. Formen part del nostre equipatge.
El 2012 va sortir el que és el vostre quart treball “Per què no es toquen les nostres mans” que inclou 12 temes.
– Com va sorgir el nom d’aquest disc?
En cada disc reflexionem al voltant d’un tema. Intentem fer discos amb un contingut global que abordin una temàtica que ens interessa. En aquest cas, parlem del fet comunicatiu tan verbal com no verbal. Divaguem sobre com ens relacionem les persones i com les noves tecnologies ens fan ser cada cop més globals, però menys local. Li donem tombs al fet que està molt bé parlar amb gent que tens a milers de quilòmetres de distància, si això no et fa perdre el contacte físic –de tu a tu- amb les persones. En definitiva, si vols parlem una mica per l’Skype, però demà quedem per fer un cafè, vols?
– Què hi trobarem?
Hi podem trobar 12 cançons sinceres i crec que gens pretensioses. Si a algú li desperten alguna emoció, sensació, sentiment.. ens sentirem molt afalagats.
– Quina és l’evolució que ha fet el grup, tant a nivell personal com professional, entre un disc i un altre?
Cosa molt veure’s l’evolució d’un mateix i, per tant, també del seu propi grup i treball. Crec que això o ha de jutjar la gent que ens ha escoltat al llarg dels quatre discos que hem publicat fins al moment. Us puc assegurar que cada disc és un reflex molt sincer, íntim i personal del que érem en cada un d’aquests moments.
– Hem llegit a la vostra web que el disc reclama les relacions personals en la distància curta i el contacte humà en l’era de la comunicació virtual, que en penseu de les xarxes socials i Internet?
Pensem que són una eina indispensable per comunicar-nos i relacionar-nos. Repetim, perquè volem que s’entengui bé el missatge, que som uns grans defensors de tots els canals (nous i antics) comunicatius. De fet, per grups que ens estem autoproduïnt com nosaltres són vitals. Simplement diem que aquestos mai ens facin perdre el contacte humà.
– Au va! Vol donar l’oportunitat a la gent que no coneix el grup o l’artista, sàpiga de la seva existència, què els hi diríeu perquè es decideixin a venir als vostres concerts i a comprar els vostres discs:
Si no ens han escoltat, ens agradaria que ens donessin l’oportunitat de fer un repàs per la nostra discografia. De ben segur, trobaran alguna cançó que els pot interessar i fer viure moment. És a dir, algun tema, ben segur, que pot formar part de la seva banda sonora. Un cop ens han escoltat, els recomanem que es passin per algun dels nostres concerts. Segurament, es sorprendran.
– Donar contingut a webs com Au va!, no és fàcil, els administradors ens passem hores buscant coses que puguin interessar a qui ens visita. I per això, volem agrair als Lexu’s la seva predisposició i facilitats que ens han donat per fer aquesta entrevista, ja que només preguntar-los si els hi podíem fer una entrevista ens van dir “Cap problema Sisco, encantats”.
El nostre més sincer agraïment i us desitgem el millor del món.
Voleu saber més coses de Lexu’s? Web: www.lexus.cat Facebook: https://www.facebook.com/pages/Lexus/49530416667 Twitter: https://twitter.com/gruplexus
Foto i Logo: web Lexu’s
Molt bona entrevista, una abraçada de @lexussaragossa Seguir així!!!