EntrevistesEntrevistes Música

Entrevistem El Son de la Chama

SUSANA MANCHEÑO – SILVIA JUANES

Tenim el plaer d’entrevistar a un dels grups emergents amb més projecció del moment, són joves, plens d’energia i ho donen tot dalt l’escenari amb un potent directe. Avui parlem amb el seu bateria, Toni Ferré i amb el Sisco Romero veu i guitarra del grup. Ells formen part de la banda El Son de la Chama que recentment ha publicat el seu primer treball discogràfic anomenat “Consciencia” (Kasba Music, 2013).

– Com es va formar el grup?
Toni: Inicialment érem un grup que anàvem fent, anàvem tocant… Al principi hi havia una cantant però la formació va anar canviant i fa una mica més de dos anys es van incorporar al grup el Sisco com a cantant i el Mario com a baixista i vam començar a fer canvis, sobretot en la manera de treballar.

– D’on va sorgir el nom?
Sisco: Jo això també ho vaig preguntar quan vaig entrar al grup i em van explicar que és el so de la chama, que són els nens de les faveles. És com el so de la fam, de la pobresa de la injustícia… Nosaltres anomenem “chameros” o “chameres” a qui ens escolta i ens segueix. Al final és com el so de la gent, el so del poble…

– Quina és la vostra font d’inspiració, qui composa les cançons?
Sisco: Les composo jo. La meva inspiració és la música. Jo mai he parat de tocar la guitarra, de cantar i la inspiració més gran va ser arribar al grup, fer amics i no parar…

– Quin missatge voleu transmetre amb les vostres cançons, a quin públic van dirigides?
Sisco: Jo quan vaig escrivint em vaig imaginant situacions en les que tothom es pot sentir identificat (o no). Es el meu punt de vista de com va la vida, la injustícia…
Toni: Parlen de les preocupacions que tenim, del que no ens agrada…
Sisco: Potser vol dir: obriu els ulls!. El missatge és que siguem conscients del que està passant. Parlem de coses tristes o coses injustes però sempre en positiu.
Les nostres cançons van dirigides a tothom que vulgui escoltar-les, entendre-les i les vulgui fer seves.

– Com es decideix l’idioma de les cançons? Perquè en teniu en català, en castellà…
Sisco: L’idioma es cosa meva perquè jo agafo la guitarra, faig acords i les canto com les sento en aquell moment. No té més explicació, surten així. No està previst fer-les d’una manera o un altra.

– El vostre disc es pot descarregar gratuïtament a la vostra web, perquè?
Sisco: Perquè li arribi a la gent, és una manera de que li arribi a tothom. Va ser una condició que vam posar a l’hora de fitxar per una discogràfica, que el disc havia d’estar en descàrrega gratuïta. A la que estem nosaltres, Kasba Music, és una de les poques que ho permet.
Toni: Preferim regalar-lo, que la gent ho escolti i, si li agrada vingui als concerts. Ens agrada molt quan la gent que ve a veure’ns coneix les cançons, així hi ha més interacció amb el públic. De fet hem pogut comprovar que hi ha gent que, als concerts, compra el disc, tot i tenir-lo en descàrrega gratuïta.

– Al disc compteu amb la col·laboració de La Pegatina, Txarango, Bongo Botrako i D’Callaos, com sorgeixen aquestes col·laboracions? Que us han aportat?
Sisco: Als Bongo Botrako ja els coneixíem, són amics de sempre i els hi vam proposar perquè ens feia il·lusió. La resta de col·laboracions va ser perquè vam creure que determinades cançons quedarien molt bé amb les seves veus, així que, els hi vam fer la proposta i ens van dir que sí. A l’estudi on vam gravar també ens van posar moltes facilitats per poder-ho fer. Txarango, per exemple, només escoltar la cançó “As de dalt” van dir que sí de seguida i després van venir a gravar el videoclip amb nosaltres.
Toni: A nivell personal a mi m’aporta seguretat, sobretot el fet que li presentis un projecte a algú que ja ha gravat discos abans que tu i et digui que la teva feina li agrada. És molt gratificant veure com els altres grups t’ho posen tot molt fàcil. Hem vist que tothom s’ajuda i a mi m’ha sorprès, no m’ho esperava….
Sisco: Perquè és gent que tu veus molt amunt i t’adones que, potser no veuen tan malament el que tu fas. La veritat és que ens ha anat molt bé amb tothom que hem anat coneixent i estem encantats….

– Que trobarem als vostres directes?
Sisco: Festa i molta energia. Hem canviat una miqueta les cançons perquè siguin més “canyeres” i també hem potenciat que hi hagi més relació amb el públic. Als concerts toquem totes les cançons del disc i algunes versions.
Toni: Ens vam tancar al local d’assaig durant dues setmanes només per preparar el directe. Hem tingut l’ajuda de l’Adrià de La Pegatina i ell ens ha canviat totalment el concepte que nosaltres teníem dels directes. Hem treballat molt però ha valgut la pena perquè creiem que el resultat ha quedat força bé.

– Sou força coneguts per aquí al Camp de Tarragona, però hem vist que heu actuat molt fora de Catalunya: Andalusia, País Basc, Aragó, etc… Com ho heu fet perquè us coneguin allà?
Sisco: Ha estat gràcies a les xarxes socials. Ara ja tenim algun contacte i anem fent però al principi era perquè algun organitzador escoltava la maqueta, li agradava i ens contractava.
Toni: De Bilbao, per exemple, ens van trucar perquè havien escoltat la maqueta i ens van trucar per si volíem pujar a tocar, de Sevilla perquè coneixien al Sisco… Amb internet ara ja no hi ha barreres.

– Els vostres plans per aquest estiu 2013…
Toni: Estem molt contents perquè tenim molts concerts aquest estiu per tot Catalunya. Hi ha alguna cosa fora que encara està pendent de tancar. L’agenda de concerts la podeu trobar a la web i els anem actualitzant.

– Internet i les xarxes socials són un mitjà perfecte per la promoció dels grups, que en penseu d’aquest medi?
Toni: Es un mitjà molt important per promocionar-nos i que tots tenim a l’abast. Van molt bé per interactuar amb la gent i ens fa molta il·lusió quan la gent ens escriu.
A nivell personal ens va passar a l’inrevés, quan vam treure el disc vam rebre missatges de grups als que nosaltres seguim i ens va fer molta gràcia.

– Ens podeu explicar alguna anècdota…
Toni: Amb la cançó “Als de dalt” ens han passat coses molt emocionants…
Un dia anàvem a tocar a Lleida i vam rebre un mail d’una professora que s’havia assabentat que tocàvem per allà i ens demanava si podíem passar per la seva escola a veure als nens. Ens vam organitzar per arribar en horari escolar, perquè el concert era a la nit, i vam pujar. Pensàvem que aniríem a una classe a cantar una cançó i poca cosa més. Quan vam arribar, al baixar del cotxe sentíem als nens cridar i vam pensar que devia ser l’hora del pati però quan vam escoltar bé, estaven cantant la nostre cançó. El cap d’estudis ens va explicar que havien fet servir la lletra per parlar del tema a classe, per fer treballs, dictats… I quan vam entrar a l’escola, allà penjat, hi havia un mural enorme fet amb frases de la nostre cançó. Vam al·lucinar, ens vam emocionar moltíssim…

– La web auva!cat parla de diverses expressions culturals, però més concretament de Música, Teatre i Llibres, ens podríeu recomanar:

Un disc?
Sisco: Ja no estan junts però m’agrada molt: “Danza de los nadie” de Hechos Contra el Decoro.
Toni: Jo ho tinc clar, és antic però m’encanta: “Gloria Bendita” de Mario Díaz.

Un grup?
Sisco: Hechos Contra el Decoro
Toni: M’agrada molt Mario Díaz.

Un Llibre?
Sisco: “Amarse con los ojos abierto” de Jorge Bucay

I fins aquí l’entrevista, moltes gràcies per la vostra amabilitat.

Part de l’equip auva!cat amb Sisco Romero i Toni Ferré
Per conèixer millor a El Son de la Chama:
 Web: www.elsondelachama.com
 Facebook: El Son de la Chama
 Twitter: @elsondelachama

Fotos: Sisco Piñol

Comment here