General

El Teatre pren la paraula

REDACCIÓ | 16/07/2013

JORNADES INTERNACIONALS PER DEBATRE ELS RELATS i LES FORMES QUE EL TEATRE HA DE FER SEUS EN UN ENTORN DE CRISI CULTURAL

Dimecres, 17 Juliol de 2013 – Auditori de l’Institut del Teatre
18:30h – Diàleg amb Ruth Mackenzie i Àlex Rigola. Moderadora: Núria Cuadrado
El teatre com a metàfora de la globalització
20:00h – Diàleg amb Emmanuel Hoog i Laurie Sansom. Moderador: Sergio Vila-Sanjuán
El teatre i la societat: a la recerca de públics

Dins el marc del Grec 2013 Festival de Barcelona, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, l’ Institut del Teatre i l’Institut Ramon Llull
Al llarg dels darrers segles, la cultura, en les seves diferents manifestacions, ha esdevingut un poderós vector de canvi social, polític i econòmic. Concretament el teatre ha estat una eina central per a la construcció del model cultural europeu existent des del final de la segona guerra mundial. Tanmateix, en l’entorn de crisi actual, el paper de la cultura trontolla, víctima d’una dessacralització creixent i d’un procés de mercantilització que vol convertir-la en mer entreteniment. El teatre, entès com a metàfora de la vida i la societat que el produeix, ha de seguir conservant un paper actiu en la construcció de la societat i només ho aconseguirà esdevenint altaveu d’allò que la societat necessita escoltar, fent seus aquells llenguatges que els ciutadans consideren essencials. Per aquesta raó, hem organitzat una sèrie de debats oberts al públic, en cadascun dels quals un destacat creador teatral dialogarà amb una personalitat d’una altra disciplina per reflexionar sobre els relats, els imaginaris i les formes que han de crear les arts escèniques en el present entorn de crisi social, política, econòmica i de valors, per tornar a ser element central d’un nou model cultural i social.
EMMANUEL HOOG (París, 1962) Actual President de l’Agència France-Presse des de 2010. Anteriorment, va ser President de l ‘Institut Nacional Audiovisual (INA) francès des del 2001 al 2010. Es va formar a l’ Institut d’estudis polítics de París i a l’Escola Nacional d’Administració (ENA). Va ser Administrador del Odéon Théâtre de l’Europe i del Piccolo Teatro de Milà. També ha publicat diversos llibres sobre comunicació i cultura.
RUTH MACKENZIE (Anglaterra, 1957) Assessora i programadora cultural freelance, amb llarga experiència en el sector de les arts escèniques. Directora del London 2012 Cultural Olympiad i London 2012 Festival. Anteriorment ha estat directora general del Manchester International Festival i la Scottish Opera; directora artística del Chichester Festival Theatre, directora executiva del Nottingham Playhouse i assessora del Festival de Viena. També ha treballat per a la Tate Gallery, London Symphony Orchestra i British Film Institute. Actualment col·labora amb la BBC, Arts Council i el British Council a Israel i Palestina.
ÀLEX RIGOLA (Barcelona, 1969) Director i dramaturg. Actual director de la secció de teatre de La Biennale di Venezia, va dirigir també el Teatre Lliure de Barcelona entre 2003 i 2011. Entre d’altres, ha rebut el premi de la Crítica de Barcelona 2008, el Premi Internacional Terenci Moix 2008, el Qwerty 2008, el Max 2009 i Premi de Joves Directors del Festival de Salzburg. Els seus espectacles han girat per França, Itàlia, Alemanya, Veneçuela, Colòmbia i fins i tot, Austràlia.
LAURIE SANSOM (Sevenoaks, Kent, Anglaterra, 1972) Nomenat director artístic de la prestigiosa companyia National Theatre of Scotland el 2013. Anteriorment, va ser director artístic del Teatre de Royal and Derngate de Northampton, on va dirigir The Bacchae, Blood Wedding i Hedda Gabler, que es van presentar com “The Festival of Chaos”, com a part del Festival de Londres 2012. Va rebre el Premi de Teatre al millor Director del Regne Unit (TMA Awards) el 2010 per la seva producció Beyond the Horizon. Ha treballat a prestigiosos teatres anglesos com ara Traverse Theatre, Birmingham Rep, Salisbury Playhouse, Lyric Hammersmith i New Vic.
Accés gratuït limitat a la capacitat de la sala

Comment here