DISCOSGeneral

EL PONY PISADOR ESTRENA EL SEU ESPERAT DISC “OCELLS”

El Pony Pisador estrena el seu esperat disc, “OCELLS” (Guspira Records, 2024). Un treball d’11 cançons on capturen la diversitat de la música tradicional catalana, fusionant-ho amb noves sonoritats i explorant temes que van des d’històries medievals fins a narratives humorístiques i contes infantils. A més, hi trobem les col·laboracions de Jonatan Penalba i Tarta Relena.  

EL PONY PISADOR

Àlbum: OCELLS

  • Discogràfica: Guspira Records
  • Any: 2024
  • Data de publicació: 02-01-2024

Cançons:
01. El Guisote del Tío Benito (corvus corax)
02. Rafa El Garrafa, el garrafó del garraf agafa garrafó per guanyar-se les garrofes
03. La Guerra de l’Emú
04. L’Espantaocells
05. Ala Negra
06. Gran Manual per Identificar Ocells
07. Índex
08. Abecedari (amb Jonatan Penalba)
09. Un Pardal al Got de Vi
10. Els Animals Més Bells
11. Strelitzia amb Tarta Relena

L’àlbum OCELLS (Guspira Records 2024) presenta una paleta musical rica i imaginativa, amb melodies que es mouen des de l’èpica revolucionària fins a la delicadesa de la música medieval. Aquest àlbum reflecteix la maduresa artística del grup i la seva habilitat per explorar noves direccions musicals sense perdre la seva essència que els consolida com un dels grups referents dins el panorama musical català. El Pony Pisador ofereix una experiència que captiva tant al públic generalista com als experts en folk, incorporant nous instruments que han après a tocar pel disc com l’acordió, la gaita i el cavaquinho. 

El Pony Pisador explora la sonoritat de la cançó tradicional catalana a “Un Pardal al Got de Vi”, on incorporen l’acordió, el clarinet, el flabiol i el violí agafant de referència al grup Germà Negre i les cançons de vi i taverna de Jaume Arnella. També ho fan inspirant-se en la sardana a “Els Animals Més Bells” amb una lletra plena de jocs de paraules amb noms d’ocells, seguint els cànons estilístics de Port Bo, i afegint un xiulet com a recurs musical. Cal destacar una de les cançons més divertides i ràpides del disc. Aquesta és “Rafa “El Garrafa”, el gafarró del Garraf, agafa garrofó per guanyar-se les garrofes”. Una cançó amb un tempo frenètic plena d’estímuls, embarbussaments i amb tonades catalanes del ball de Contradanses Boges de la festa major de Solsona i la Polca del Cop de Peu.  

No podia faltar, tampoc, una cançó marinera. “Ala Negra” és un sea shanty on fan servir recursos musicals de la tradició sonora del Mediterrani habituals en la música turca i grega per explicar les aventures d’un vaixell contrabandista, quasi fantasma. També hi trobem el primer avançament “Gran Manual per Identificar Ocells”“La Guerra de l’Emú”, que narra un esdeveniment històric australià amb una energia punk celta, i “L’Espantaocells”, on exploren la sonoritat de la música de fantasia medieval. 

Les col·laboracions d’aquest disc són de Jonatan Penalba, referent del cant tradicional valencià, i Tarta Relena, duet barceloní format per la Marta Torrella i l’Helena Ros que incorporen beats electrònics a la música folk. “Abecedari” amb Jonatan Penalba aporta un toc distintiu a la fusió de sons mediterranis i orientals mentre que la participació de Tarta Relena destaca a “Strelitzia”, una peça que combina harmonies búlgares i georgianes amb elements de la taranta italiana. 

El Pony Pisador plasma a OCELLS la riquesa de les influències catalanes, la seva passió per la història, sense perdre, està clar, el seu sentit de l’humor característic, en un disc que ja està disponible a totes les plataformes digitals.

FONT: GUSPIRA RECORDS