El Nadal del poble

“El Nadal del poble” (Mésdemil, 2017), és un disc recopilatori de nadales tradicionals valencianes. No es tracta, però, de nadales convencionals, sinó de versions gravades per a l’ocasió per grups de folk i música tradicional actuals. El projecte, llançat per la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, vol recuperar i fer arribar a tots els racons del nostre país aquest repertori tan valuós de cançons populars.

En paraules de Josep Vicent Frechina, compilador del disc: “El concepte de folklore va nàixer en un moment on semblava que les profundes transformacions socials i econòmiques propiciades per la primera embranzida de la modernitat ―expansió del model de vida urbà, intensos moviments migratoris, col·lapse de la societat tradicional― anaven a condemnar a l’oblit tota la producció cultural de les classes populars. Arreu del món occidental, molts erudits amb una certa sensibilitat cap a aquesta producció considerada encara «baixa cultura», recorregueren muntanyes i valls i es desplaçaren fins als més remots llogarets per a recollir rondalles i cançons, dites i refranys, pràctiques quotidianes i rituals festius. Es tractava d’una operació de salvament emmarcada en el context del darrer romanticisme i que, per tant, es feia amb la intenció de documentar «l’ànima popular», l’essència última de la identitat col·lectiva”.

La feina ingent d’aquells folkloristes ens deixà un impagable llegat, però no va «salvar» les cançons i tota la resta d’expressions culturals: aquestes, efectivament, començaren a oblidar-se i romangueren, en el millor dels casos, amagades en les pàgines dels centenars de llibres que varen publicar.

Tanmateix, i sense que ningú ho hagués previst, ja en el si de la modernitat avançada va aparèixer un nou moviment rehabilitador que, amb l’apel·latiu abreujat «folk», plantejava una aproximació a la tradició antagònica a la dels seus venerables predecessors. Per al cas concret de les cançons tradicionals, el canvi ideològic era evident: aquestes ja no es percebien com el producte d’un passat idealitzat que calia preservar sinó com a artefactes artístics encara vigents i instruments ben útils per a incidir en el present. El propòsit, doncs, ja no era tant recuperar-les com repopularitzar-les: que la gent les tornarà a fer seves; connectar passat i present sense cap mena de mediació nostàlgica.

A València el folk ha desenvolupat un paper transcendental i, des dels temps pioners d’Al Tall, Carraixet, Cadafal o el Sifoner fins a l’esponerosa escena d’ara mateix, són moltes les cançons que han fet el viatge de tornada des de la memòria quasi extingida a l’imaginari col·lectiu contemporani.

Aquest és el propòsit del tercer CD que publiquem dedicat al repertori nadalenc valencià, ací restaurat per obra i gràcia dels intèrprets i formacions de música folk més importants del panorama actual: una segona oportunitat per a una col·lecció de cançons que fins no fa molt ressonaven per les places i els carrers dels nostres pobles i ciutats. Aconseguirem que tornen a sonar?

Els grups participants són Xavier de Bétera, Josep Aparicio Apa, Hilari Alonso, Carraixet, Urbàlia Rurana, Musicants, La Romàntica del Saladar, Pep Gimeno Botifarra, Mara Aranda, Jonatan Penalba, Som romancers, Arrop i talladetes, Tres fan ball, Trompa i fil, Sitja.

El-Nadal-del-Poble_Portada

La presentació del disc tindrà lloc dimarts 5 de desembre a les 19:00 h al Centre Cultural la Beneficència amb les intervencions de Xavier Rius (Diputat de Cultura), Immaculada Cerdà (cap de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València) i Josep Vicent Frechina (compilador del disc). Hi actuaran Arrop i Talladetes, Trompa i Fil, Xavier de Bétera i Jonatan Penalba, que tocaran les nadales que han musicat. A tots els assistents a l’acte se’ls regalarà un exemplar del disc

Redacció
Redacció

REDACCIÓ AU VA! La informació que consta en aquest article ens l'ha fet arribar el seu autor, o bé ha sigut escollida per l'equip de redacció perquè hem cregut que pot ser del vostre interès. Au va! en cap cas subscriu l'autoria d'aquesta, per la qual cosa a peu d'article se cita el seu autor, font, persona o entitat que la promou.