EntrevistesEntrevistes Música

Entrevistem Andreu Valor

Entrevistem a Andreu Valor, cantautor de Cocentaina, País Valencià. Fa uns mesos ha presentat el seu tercer treball anomenat `Malgrat la pluja´(Mésdemil 2013).

Foto: www.andreuvalor.com
Foto: www.andreuvalor.com

– Què et va dur a fer música?
La necessitat. Al principi tenir música en la vida era com l’aire que respirem. Ara m’ajuda també a traure el foc interior, més amb aquest estil de música compromesa on la injustícia és la causa a combatre. Evidentment plagada de sentiments, esperança i humanitat. No concebisc la música, més bé la vida, sense aquesta passió.

– Com et definiries musicalment parlant?
Imperfecte però tossut, amb moltes ganes de créixer i avançar. Sense estil definit però amb la finalitat clara: col·lectivitzar la igualtat, la dignitat, la llibertat, el poble.
Una veu per polir, que va agafant forma personal i que per sanar carències espenta des de les entranyes.

– Què sents al pujar a un escenari?
Diverses fases:
1.- La incertesa i nervis inicials.
2.- L’assossec i calma al mig del recital.
3.- La passió i l’enamorament extasiat quan canten amb mi.
4.- L’amistat i gratitud per acabar.

– En que t’inspires a l’hora de crear les teves cançons, quin és el treu procés creatiu?
En la vida. En la gent més dèbil. Per desgràcia en la gent menyspreada. En els factors que foten la meua moralitat la qual eduque respectuosa amb persones i terra.

El procés pense que ja està assumit. Quan alguna cosa em toca la fibra té el seu espai a la llista de cançons. Últimament estic començant per una melodia que el desig de transmissió i temàtica em suggereixen, després i cada dia més obsedit, ampliant recursos lingüístics, acompanye la música amb una lletra que diga tot el que necessite esplaiar.

– Què ens vols transmetre?
Que ningú és més que ningú. Que el món és fràgil i de tots. Que estem de pas i els somriures ajuden a combatre la duresa de la vida. Que no és lògic viure desgraciant la vida als demés. Que el temps no és or, és vida, com ajudar, acaronar, compartir. Que estem deixant perdre la humanitat a canvi d’egoismes que ens faran passar la vida tristos, sols i a més, quan tots acabem al mateix forat. Per a què, aleshores, tanta injustícia?. Vull transmetre llibertat.

– Com a cantautor creus que l’actual situació de la llengua i del país influeix en la música?
Per a mi evidentment. Al final, el punt de vista de les cançons és el punt de vista de qui les escriu. Hi ha gent que vol prendre partit en la realitat i altra gent que prefereix cantar-li a altres coses. Tot és respectable i la diversitat enriqueix aquest lligam cultural. Però evidentment la gent catalanoparlant al País Valencià utilitza, sens dubte, la realitat lingüística per a fer visible el malestar de tant menyspreu i auto-odi , simplement cantant en valencià. Aquesta és la normalitat desitjada on el país “assumirà la veu d’un poble” si aprenem a conviure i a respectar els sentiments plurals on ningú és amo de res.

– En quin format musical et sents més còmode en concert?
Hi ha de tot. Formats acústics, intimistes, xicotets… on la proximitat amb la gent augmenta i altres més grans on els arranjaments musicals apareixen amb més músics i m’emociona cantar amb més força. Qualsevol però acompanyat (hehe) que em fa estar més tranquil.

Malgrat la pluja

– `Malgrat la pluja´ és el teu darrer disc de què parla?
Parla d’un camí col·lectiu, sense ombres. Un camí que naix de casa i es passeja pel poble. Que no li agrada veure a gent sofrir, ni famílies sense llar. Que ajuda als immigrants, als dependents i s’equipara entre sexes. Un camí que parla en llengua pròpia i es fa per entendre amb qui no el comprèn. Un camí d’amor, de coherència, d’igualtats. Un camí de vida.

– Quines coses no deixaries de fer `malgrat la pluja´?
Estimar. Ser solidari. Projectar esperances. Callar.

– I quines altres t’agradaria que la gent no deixés de fer?
Somriure. Ajudar. Viure. Respectar.

– Ets un músic compromès, creus que la música és una bona fórmula per canviar les coses?
És la meua religió. Confirme aquella frase que diu: “la lletra amb música entra millor”. És duplicar sentiments i una manera agradable i inconcebible en la nostra existència per comprendre la vida. Ens alimenta. Ens anima. Ens entén. Ens abraça.
Per a mi és una gran fórmula.

– Com veus la salut musical al País Valencià i per defecte als Països Catalans?
Àmplia, rica, original, de qualitat però difícil de sostenir. Sense un teixit professional el futur no té consistència. Anem intentant obrir xarxes i espais i sembla ser que amb bona resposta, però les generacions caduquen prompte per la manca de poder dedicar tots els teus esforços a aquesta professió i és que no només tenim al País Valencià manca de suport, és que a més segueix el boicot. Lluitem per a canviar les coses i noves idees hi han, falta veure si som capaços de realitzar-les i de fer front a tants impediments.

Respecte a l’àmbit del territori de parla catalana, a les illes els veig com nosaltres. Sols a Catalunya la cosa millora per l’estabilització de la llengua i si bé el govern tampoc ajuda a la cultura, ja és un avantatge. Els tenim com a mira.

– Utilitzes les xarxes socials? Què en penses d’elles?
Cada dia em preocupa més la pèrdua de privacitat i els problemes que comporta. Com a eina de treball és potent i a mi m’ajuda enormement a aconseguir projectes, a contactar amb la gent, a difondre els concerts, a promocionar la música, a informar de novetats…Ben utilitzades són fantàstiques!

– Com tens l’agenda pels propers mesos, et podrem veure arreu dels Països Catalans?
Estic molt feliç perquè a pesar de la precarietat diària i laboral, el nou disc ha tingut una bona acollida i en aquest primer semestre d’any hem aconseguit fer quasi els mateixos concerts que en tot l’any passat. De seguir en aquest ritme ens aproparem als 80-90 concerts anuals i això és per a estar satisfet.
M’alegra molt la diversitat de llocs on hem tocat, des de teatres a cases de cultura, passant per casals i associacions i altres fins i tot d’àmbit privat. Ens agrada correspondre a tot interessat i hem après a gaudir de les mirades, deixant-se els espais com a cosa secundària i és fantàstic!!!
La gent que tinga ganes de compartir aquesta proposta amb nosaltres sols ha de guardar-se un lloguet a l’agenda (www.andreuvalor.com) i intentarem compartir emocions 😉

– Moltes gràcies per haver compartit el teu temps amb nosaltres.
Un plaer per a mi.

Voleu conèixer millor a Andreu Valor?
 Web:  www.andreuvalor.com
 Facebook: Andreu Valor
 Twitter: Andreu Valor

Comment here