EntrevistesEntrevistes Música

Entrevistem Los Barrankillos

Avui comparteixen part del seu temps amb nosaltres el grup de Santa Coloma de Gramenet Los Barrankillos, que acaben de publicar “Comer y Ladrar”, amb ells hem parlat del grup i d’aquest nou disc.

– Qui són Los Barrankillos?
Som un grup de Sta. Coloma de Gramenet que portem 6 anys a dalt dels escenaris amb més de 200 concerts a les esquenes, hem gravat 2 discos d’estudi, l’últim dels quals fa menys d’un més que l’hem parit, es diu “Comer y Ladrar” i es pot descarregar gratis a la nostre web. Fem la presentació el 3 d’Abril a la Sala Apolo (Bcn).

– Perquè “Los Barrankillos?
És un nom que algú, no sabem qui, va dir quan encara el grup no s’havia acabat de formar del tot i ja començàvem a fer alguns concerts a petit format per diferents locals Santa Coloma. El nom ens va fer gràcia i el vam apadrinar, encara seguim buscant la persona que va pronunciar aquesta paraula.

– Quin és el vostre procés creatiu, componeu entre tots?
Jan, el cantant porta lletres que ell escriu amb un acompanyament de guitarra. Partim d’aquesta matèria prima i al local d’assaig li donem forma, l’estructurem i l’adaptem a allò que volem que soni.

– Fusioneu ritmes, però si us haguéssiu de quedar només amb un amb quin us quedaríeu?
Nosaltres no ens identifiquem amb un gènere musical concret. Ens agrada tractar cada cançó com un tot i la vestim amb aquella roba que millor li queda. Més que amb un gènere nosaltres ens identifiquem amb una actitud i una forma de treballar. Simplificant podríem dir que hem deixat una mica de banda el so de rumba per apropar-nos al rock, al latin o al swing.

– Parlem del vostre treball, dues maquetes “Al descompás” i “Kédate con el cambio”. Un primer CD per presentar-vos en societat anomenat “El Barranko Peleón” i ara, encara en calent “Comer y Ladrar”, què hi trobarem aquest darrer treball?
És un disc format per 11 cançons inèdites on hem abocat molta l’energia i esforç. Cuidat en els detalls i tan delicat com agressiu. Un treball ple de contrastos on ens podem endinsar en un swing amb arranjaments de big band, apropar-nos al rock més salvatge o deixar que els nostres sentiments aflorin.

– Per què heu decidit posar-li “Comer y Ladrar” al nou disc?
Doncs hi ha una cançó que ens ha aportat el nom pel disc. El motiu és que ens agrada com sona, és com per donar-li la volta a la frase “comer y callar”, ens va agradar aquesta manera de reivindicar aquest instint animal, tinguem la panxa plena o no, nosaltres seguirem bordant.

– 2.047 descarregues de “Comer y Ladrar” en 24 hores, uff?
Si, la veritat que ens va sorprendre bastant, sembla ser que va haver-hi una difusió important per les xarxes socials. L’acollida de la gent que se l’ha escolat ha estat molt bona.

– En aquest treball i trobarem la cançó “Bales de sang”, tema cantat en català i amb la col·laboració de membres de Txarango, veurem més cançons en català?
Segur que sí, ha estat la primera però estem molt satisfets, és de les nostres preferides. Sens dubte sortiran més, tot i que no ens agrada forçar-ho, el que el cos ens demani.

– Sou un grup que va tenint col·laboracions d’artistes coneguts, com sorgeixen aquestes col·laboracions?
Doncs sí, no ens podem queixar, al primer disc vam tenir la sort de comptar amb Muchachito, que ja el coneixíem de Sta. Coloma, i en el darrer disc “Comer y Ladrar” col·labora Kutxi Romero de Marea. Vam tenir contacte amb ell a través del seu bateria que ens va venir a veure a un concert que vam fer a Pamplona. Li va agradar, ens va posar en contacte amb Kutxi i vam reservar un estudi un dia a Pamplona i a fluir.

– Que us aporten?
Doncs ens aporta molt a nivell personal, musical i de promoció. Ajuda que els seguidors del col·laborador s’animin a escoltar el nostre treball.

– Opteu per regalar la vostra música, amb quina intenció ho feu?
Amb la intenció d’arribar al màxim número de persones. Tenim entre les mans el fruit d’un any de treball del qual estem molt orgullosos. Tenim la necessitat que arribi a quantes més orelles millor. Avui dia el principal finançament d’un grup està en la música en directe tot i les dificultats que hi ha. Igualment també posarem a la venda còpies físiques als concerts i a altres punts de venda.

– Per la gent que no us coneix, em podríeu explicar que hi trobaran a les vostres cançons?
Les nostres cançons parlen temes que ens afecten a la vida quotidiana. Parlem de crítica social i de la realitat tan crua que estem vivint la joventut d’aquest país, d’experiències autobiogràfiques de la vida de grup o de sentiments relacionat amb l’amor.

– I als vostres concerts, que hi trobaran?
Molta energia, desenfrenament, bona música i sentiment.

– Algun concert o anècdota per recordar i que es pugui explicar?
Que després de més de 1000 km de trajecte en un dia, tornant de tocar de Galícia, la furgoneta se’ns va espatllar just al passar Fraga a les 2h de la matinada… Des de llavor tenim un ritual propi cada vegada que creuem el meridià de Greenwich entre Saragossa i Fraga.

– Com teniu l’agenda per aquest 2013?
Té molt bona pinta, tenim diverses dates tancades per tot el territori català. De moment volem promocionar el concert de presentació el 3 d’Abril a la Sala Apolo de Barcelona amb una entrada anticipada molt ajustada de preu, 5 €.

– Com veieu la situació actual de la música que es fa a Catalunya?
Respecte a la qualitat excel·lent, hi ha gent fent coses boníssimes a Catalunya. Respecte al suport econòmic, molt crític. Les poques ajudes que hi podien haver, estan desapareixent. Creiem que la música és un patrimoni cultural important per a un país i els seus governants haurien de recolzar les iniciatives. Hi ha molta gent que treballa de valent i ningú els recolza. A més a més la pujada de l’IVA pot ser tràgic per aquest any. Tot i les dificultats nosaltres no abandonem la nostra passió.

– Que en penseu d’internet i de les xarxes socials?
Que han ajudat a democratitzar una mica el món de la promoció. Amb una bona gestió de les xarxes i d’internet pots arribar a milers de persones siguin a prop o lluny i això és vital per a grups autogestionats com nosaltres amb un pressupost ajustat per invertir en publicitat. Com a part negativa diria que la sobre-informació a la xarxa és un inconvenient important.

– Ja per acabar, ens recomanaríeu…
Un cantant o grup que us agradi? Los fabulosos cadillacs
Una obra de teatre? Ultrashow, monòleg de Miguel Noguera
Un llibre? La sonrisa etrusca, de Jose Luis Sampedro

I fins aquí l’entrevista amb el grup Los Barrankillos. Volem acabar donant-los les gràcies per haver compartit el seu temps amb nosaltres i desitjar-los molta sort en aquesta aventura.

Voleu saber més coses de Los Barrankillos?
 Web: www.losbarrankillos.com
 Facebook: www.facebook.com/pages/losbarrankillos
 Twitter: https://twitter.com/losbarrankillos 

Comment here